Gå till innehåll

Wien – Österrike

Vid Alpernas östra kant ligger Österrikes huvudstad Wien, som nog får de flesta av oss att tänka på svepande valser, operabaler och vackra byggnadsverk. Historia och tradition i all ära men Wien har även en annan sida: den unga, trendiga och kreativa. I området Freihausviertel finns mängder av butiker och små gallerier där designers och konstnärer ställer ut modern konst.

Läs reseambassadören Peters berättelse från Wien

Mer än hälften av Wiens yta utgörs av grönområden – bara i stadskärnan finns totalt 280 stycken parker och trädgårdar. Under våren blommar hela staden och i Volksgarten finns 400 olika sorters rosor. Rent statistiskt finns det 120 kvadratmeter grönytor för var och en av stadens 1,7 miljoner invånare, vilket gör Wien till en av världens grönaste städer.

För att verkligen få en överblick av staden är ett bra tips att besöka Stefansdomen och ta sig upp för de 343 stegen till toppen av det södra tornet. Därifrån har man en magnifik panoramautsikt över hela Wien.

Som hemstad till några av historiens mest kända kompositörer är Wien en stad starkt präglad av musik. Mozart bodde under sin livstid på flera olika adresser i Wien men Mozarthaus på Domgasse 5 är den enda bostaden som finns kvar idag. Här bodde kompositören från 1784 till 1787 och här skrevs också några av hans mest kända verk, bland annat operan Figaros bröllop. Mozarthaus öppnade på 250-årsdagen av Mozarts födelse och här kan man som besökare fördjupa sig i hans livliga värld och gåtfulla personlighet.

På stadens konserthallar spelas det idag allt från klassisk musik till progressiv elektronisk musik, med flera stora festivaler året om.

Precis som i Sverige älskar österrikarna sitt kaffe och ifrån Wien kommer begreppet Kaffeehaus, platser som finns på flera ställen runtom staden och som beskrivs av Unesco som ställen där ”tid och rum konsumeras, men endast kaffet hamnar på notan”. På Kaffeehaus kan du sitta hela dagen och läsa tidningar eller diskutera aktuella frågor, precis som Sigmund Freud, Leo Trotskij och många andra gjort innan. Det finns alltid ett stort utbud kaffesorter att välja bland och det skadar inte heller att beställa in en Sachertorte eller en rejäl Apfelstrudel med vispad grädde.

Flyg till Wien med Austrian Airlines från Göteborg Landvetter Airport. 

Reseambassadören Peter berättar

Peter Swensson

Peter Swenson

2017-09-19

Efter att ha jobbat tolv år i Danmark har Peter Swenson nu flyttat tillbaka till hemstaden Uddevalla. Som Swedavias reseambassadör tog han med sig sonen till Wien i sökandet efter den perfekta schnitzeln.

− Jag kan äta wienerschnitzel till frukost och min son är en lika stor schnitzelälskare som jag. När vi landade i Wien möttes vi direkt av stora ljusskyltar med reklam för schnitzlar redan vid bagagebandet på flygplatsen. Resan kunde ju inte börjat bättre, säger Peter.

Efter att ha checkat in på Adagio, ett centralt beläget lägenhetshotell med åtta våningar och utsikt över både Donau och Pratern, begav sig far och son ut för att utforska Wien, men en plats på kartan stack ut ifrån mängden.

− Jag såg namnet Schwedenplatz på kartan och blev direkt nyfiken på vad Sverige gjort för att få ett eget torg uppkallat efter sig i centrala Wien. Tydligen hette torget Ferdinandplatz fram till 1919 men döptes om som ett tack för den svenska hjälpen efter första världskriget.

Från Schwedenplatz är det bara två stationer till Wiener Prater, en av Europas äldsta parker. Här ligger också nöjesparken Wurstelprater med flera åkattraktioner och det berömda pariserhjulet Riesenrad som känns igen från James Bond-filmen "Iskallt Uppdrag".

− Pratern är som Wiens lunga där man slå sig ner och kolla på folk, dansa wienervals i det gröna eller bara koppla av från trafiken och stadslivet. I parken ligger också Madame Tussauds vaxkabinett med kändisar som Conchita Wurst och Einstein. Ett tips är att förboka biljetter så spar man 10 euro per person, säger Peter.

Redan före resan lade Peter ner mycket tid på att nyfiket leta efter Wiens bästa schnitzel. Efter ett långt sökande hittade han Figlmüller, en restaurang som serverat schnitzel i över 110 år och som tar åt sig äran för att ha kommit på den klassiska rätten. Att boka bord i förväg visade sig vara ett lyckokast.

− Det var lång kö utanför och det fanns inte en chans att komma in om man inte bokat bord, tur för oss! Här bankades schnitzeln så omsorgsfullt tunn att den täckte hela tallriken och det var utan tvekan den största schnitzel vi någonsin ätit.

Ströbrödet som används på Figlmüller kommer från specialbakade Kaisersemmel, en slags österrikisk fralla som vanligtvis äts till frukost. Stekningen av schnitzeln tar inte längre än 20 sekunder vilket är tur eftersom restaurangen serverar cirka 1000 schnitzlar om dagen.

− Schnitzeln serverades med en citron och potatissallad och vi tog in en lite rösti vilket visade sig helt onödigt eftersom vi inte orkade äta upp den. Figlmüller var riktigt bra och får betyget 4 av 5, men vi känner på oss att det finns ännu bättre schnitzlar där ute så jakten fortsätter, säger Peter.

Till Wien flyger du direkt från Landvetter Airport med Austrian Airlines och resan tar cirka två timmar. Med viss framförhållning kan man enkelt hitta biljetter tur och retur runt tusenlappen.

− Resan till Wien blev en riktig toppenresa helt utan klassisk musik, ridskola och Schönbrunn som beskrivs i alla broschyrer och vi har ändå upplevt folkliv och kultur. Vi kommer tillbaka, avslutar Peter.

Grönsaker på marknad i Wien Färgglada Hundertwassers haus, skapat av Friedrich Hundertwasser wienerschnitzel På en takterass med med fin utsikt över Stephansdomen Schwedenplatz, Wien