Gå till innehåll

Emirates öppnar linje till Stockholm

2013-09-05, kl. 15:53

Emirates öppnar i dag sin nya linje mellan Dubai och Stockholm Arlanda Airport i närvaro av bl.a. Sveriges handelsminister Ewa Björling, Emirates Senior Vice President Commercial Operations, Hubert Frach, välkänd inom den svenska flygbranschen, Swedavias vd och koncernchef Torborg Chetkovich och chefen för Emirates fraktdivision SkyCargo, Pradeep Kumar.

Emirates, ett av världens snabbast växande flygbolag, öppnar i dag sin nya linje mellan Dubai och Stockholm Arlanda Airport i närvaro av bl.a. Sveriges handelsminister Ewa Björling, Emirates Senior Vice President Commercial Operations, Hubert Frach, välkänd inom den svenska flygbranschen, Swedavias vd och koncernchef Torborg Chetkovich och chefen för Emirates fraktdivision SkyCargo, Pradeep Kumar.

– Stockholm är en viktig stad för Emirates, underströk Hubert Frach. Det är ett centrum för handel, industri och service i Skandinavien. Med den genomsnittliga, årliga BNP-tillväxten på 3,5 procent som Stockholm förväntas ha under åren framöver är det av central betydelse för Emirates att finnas på plats för att koppla samman den svenska huvudstaden med väletablerade och växande marknader i Fjärran Östern. Detta kommer att skapa ytterligare möjligheter för handel, investeringar och turism, sade Frach. 

Den officiella invigningsflygningen välkomnades på Arlanda av handelsminister Ewa Björling, Swedavias vd och koncernchef Torborg Chetkovich samt representanter för affärsliv och resebransch.

– Det är en stor glädje och ära att vara med och inviga det första direktflyget mellan Stockholm och Dubai med Emirates. Den här flyglinjen kommer att få en stor betydelse för vår bilaterala handel och vårt kulturella utbyte, kommenterade handelsminister Ewa Björling. 

 – Jag är väldigt glad att få välkomna ett framstående flygbolag som Emirates till Arlanda. Resor mellan Stockholm och Dubai har ökat med omkring 600 procent de senaste tio åren och vi ser stora möjligheter för både affärs- och turistresor. Med den här dagliga flighten får svenskar också lättare tillgång till populära destinationer i Asien, Indien och Afrika med bara ett stopp, tack vare Emirates omfattande nätverk, sade Torborg Chetkovich, Swedavias vd och koncernchef.

Invigningsflygningen genomfördes med en Boeing 777-200LR, samma typ av maskin som dagligen kommer att trafikera linjen Stockholm – Dubai. Planet har en för Emirates unik inredning med åtta privatsviter i Förstaklass, 42 flatbäddsfåtöljer i affärsklass och 216 bekväma stolar i ekonomiklass. Lokalt producerad mat av högsta kvalitet serveras i samtliga klasser och en multinationell besättning står för bolagets prisbelönta service. Emirates har över 145 svenska medborgare i sin personal, bland annat 50 bland kabinpersonalen och 64 i cockpitpersonalen. 

Ombord på flyget erbjuder Emirates sitt hyllade ICE-system med information och underhållning i mer än 1500 kanaler. Här kan passagerarna till exempel se de senaste storfilmerna, aktuella TV-program och lyssna på musik i alla former, från hela världen.

För att göra långresandet lättare för passagerarna har Emirates höjt den tillåtna bagagevikten till 30 kg i ekonomiklass, 40 kg i affärsklass och 50 kg i första klass.

Förutom satsningen på passagerare från Stockholmsregionen erbjuder Emirates med den nya linjen utmärkta möjligheter för företag att både exportera och importera med hjälp av Emirates SkyCargo. Varje avgång har utrymme för 17 tons frakt mellan Stockholm och Dubai, eller till och från flygplatser bortom Dubai. Bolaget fraktar redan varor som läkemedel, byggteknisk utrustning, elektronik, textilier, lädervaror och blommor, bl.a. via sitt godsnav i Göteborg.

Den dagliga avgången med EK157 startar från Dubai klockan 07.15 och landar på Arlanda klockan 12. Flight EK 158 startar från Arlanda 13.55 och ankommer till Dubai 22.55. Alla angivna flygtider avser sommartid.

För närvarande flyger Emirates från Dubai till 135 städer I 77 länder. Bolaget erbjuder därmed en rad intressanta destinationer via Dubai för svenska resenärer. Första oktober öppnar bolaget en linje till Clark International Airport på Filippinerna och den 27 oktober öppnas linjen Dubai – Conakry, i Guinea. I Europa har Emirates i år lagt Warsawa till sin linjekarta och i januari nästa år tillkommer också Kiev. Resenärer från Skåne och Sydsverige har sedan tidigare tillgång till Emirates Köpenhamnsförbindelse.