Ska du resa från Arlanda i höst? Då kan detta vara bra att känna till

Efter en utmanande sommar är läget på Stockholm Arlanda Airport åter mer normalt. Men under reseintensiva perioder kan det ibland uppstå längre väntetider. Det här kan vara bra att veta om du ska resa ifrån Arlanda i höst.  

Under sommaren arbetade flygplatsen intensivt för att komma till rätta med utmaningarna. Utöver omfattande personalförstärkningar införde Swedavia bland annat en tillträdesbegränsning på tre timmar till Terminal 5 för att minska trängsel och få ner köerna. I mitten av september togs tillträdesbegränsningarna bort.  

- Läget på flygplatsen är nu mer normalt igen. Väntetiderna har förkortats och stabiliserats på lägre nivåer och vi har en bättre grundbemanning, säger Peder Grunditz, Chief Operating Officer, på Swedavia.

Men även under hösten kan längre väntetider förekomma vid reseintensiva tidpunkter och perioder och därför rekommenderar vi resenärer att vara på plats när incheckningen öppnar.

- När det gäller höstlovet ser vi fram emot en ökning av resenärer, men med en betydligt bättre och stabilare drift räknar vi med ett normalt höstlov. Sen har en flygplats alltid tidpunkter på dygnet då fler flyg avgår samtidigt då väntetider tillfälligt kan bli längre. Samma sak gäller vid lov och högtider då fler vill resa. Vi rekommenderar fortsatt resenärerna att kontrollera på vår webb/app eller direkt med sitt flygbolag när incheckning och bagageinlämning öppnar och att vara på plats då, säger Peder Grunditz.

Peder Grunditz passar också på att ge tips till den som ska flyga.

- Checka in digitalt hemifrån eller använd våra automater på flygplatsen. Det ger en smidigare start oavsett om du ska lämna in bagage eller ej. Reser du bara med handbagage kan du då gå direkt till säkerhetskontrollen, säger Peder.

Om du inte rest från Arlanda på länge så kan det vara bra att känna till att en del förändringar har skett. Terminal 4 öppnades i somras och det flygs nu både inrikes och utrikes från Terminal 4 och från Terminal 5. En ny förbindelsegång mellan gateområdena har öppnats så att resenären kan ta sig mellan dem innanför säkerhetskontrollen.

Dessutom pågår en omfattande utveckling av Arlanda vilket gör att det finns fler byggplank än vanligt uppsatta. Bakom planken på Terminal 5 växer en ny modern säkerhetskontroll och den nya Marknadsplatsen fram. Marknadsplatsen är den största kommersiella satsningen någonsin på Arlanda och här kommer mängder av spännande restauranger och butiker börja öppna under 2023.

flygledartornet-arlanda

Fem förändringar på Arlanda:

 1. Terminal 4 med incheckning och säkerhetskontroll har öppnat temporärt.
 2. En ny förbindelsegång mellan Terminal 4 och Terminal 5 har öppnats. Där kan du ta dig mellan de olika gateområdena innanför säkerhetskontrollerna.
 3. Hämta-parkeringen på Terminal 5 har utökats.
 4. I Terminal 5 byggs en ny säkerhetskontroll som får högre kapacitet där fler kan passera. Dessutom med modern teknik som gör att vätskor och datorer kommer kunna lämnas kvar i väskan vilket ger en smidigare passage. Den nya säkerhetskontrollen kommer att öppna sommaren 2023.
 5. Efter incheckning och säkerhetskontroll kommer du att mötas av Marknadsplatsen, en 11 000 kvadratmeter stor yta med butiker, restauranger och caféer. Marknadsplatsen börjar öppna sommaren 2023 och kommer att vara helt färdig 2024.

Det finns saker du som resenär själv kan förbereda för att underlätta din resa från Arlanda i höst:

 • Kontrollera vilka resedokument som krävs för ditt resmål och om de behöver skickas in digitalt i förväg.
 • Packa ditt handbagage rätt. Läs på vad handbagaget får innehålla och hur stort det får vara.
 • Checka in digitalt hemma.
 • Ta reda på vilken terminal ditt flyg avgår ifrån.
 • Reser du med bagage, kontrollera när ditt flygbolags incheckning öppnar och var på plats då.
 • Använd våra automater på flygplatsen för att ta ut din bagagetagg och läs på innan om vad som är specialbagage.
 • Ha boardingkort redo och förbered dig för säkerhetskontrollen genom att lägga upp din enliterspåse med vätskor, teknikföremål, skärp och ytterkläder i packningslådorna.
 • Ladda ner Swedavias app för att hålla dig uppdaterad. Där finns all information du behöver inför din resa.
 • Läs mer här om hur du underlättar din resa
Verandan_Digital version