Destination:

Bilbao

Bilbao

Den baskiska staden Bilbao är en fascinerande storstad och är idag ett centrum för design och mat. Här finns bland annat Spaniens största saluhall. Bilbao har en unik stil och energi, och här finns en av världens mest imponerande byggnader: Guggenheim-museet. Staden kan även stoltsera med en egen identitet samt Europas äldsta och mest gåtfulla språk. Bilbao representerar både det traditionella och det nya Spanien.

Hitta resa

Bilbao
Reseguiden logo
En Promenad Längs Floden

Om du går österut längs floden, från den ultramoderna konferenscentern och konserthallen som kallas Palacio Euskalduna Jauregia, kan du få se vackra skulpturer och mycket imponerande arkitektur. Du kommer att passera Guggenheim-museet och Santiago Calatravas häpnadsväckande gångbro Zubi Zuri som går över Nervión-floden mellan Guggenheim-museet och Ayuntamiento.

Guggenheim-Museet

Guggenheim-museet i Bilbao öppnade så nyligen som 1997, men det har redan hunnit bli en av världens mest imponerande byggnader. Museisamlingen består framför allt av amerikansk och europeisk 1900-talskonst.

Adress
Avenida Abandoibarra 2, Bilbao
Bermeo

Bermeo är förmodligen Bilbaos bästa restaurang, populär bland de rika och förnäma i den baskiska societeten, allt från politiker till konstnärer. Njut av klassiska baskiska rätter såsom färska tistlar sauterade med skinka eller rapphöna med glaserad schalottenlök. De tryfferade fikonen är gudomliga till efterrätt.

Adress
Calle Ercilla 37-39, Bilbao
Guggenheim Bilbao

Lite överkomligare priser på Martin Berasateguis nya baskiska mat får du på "hans" restaurang på Guggenheim-museet. Den färdiga menyn består bl.a. av tempurakummel med frästa sockerärter och ost från trakten.

Adress
Avenida Abandoibarra 2, Bilbao
Zubiarte

Zubiarte är en lyxig galleria med exklusiva märken så som Tommy Hilfiger, Massimo Dutti och Antonio Miró. Här kan du handla allt från kläder, accessoarer till elektronik och inredning.

Adress
Lehendakari Leizaola, 2, Bilbao
La Casa del Libro

La Casa del Libro är en bokhandel med ett brett utbud av böcker och kartor, däribland engelska böcker.

Adress
Alameda de Urquijo, 9, Bilbao

Buss

Bussföretaget Bilbobus täcker alla distrikt i staden. Varje linje har sin egen tidtabell men första avgång startar mellan 06.00 och 07.00. Den sista avgår mellan 22.00 och 23.00. Bussarna avgår var 10:e till 30:e minut beroende på busslinjerna. Du kan köpa din biljett på bussen. Varje åktur kostar €0,62 med en Creditrans pass, eller €1,25 om du använder kontanter.

Spårvagn

Spårvagnen är ett effektivt transportmedel i Bilbao. Företaget Euskotran erbjuder service mellan följande destinationer: Atxuri - Ribera - Arriaga - Abando - Pío Baroja - Uribitarte - Guggenheim - Abandoibarra - Euskalduna - Sabino Arana - San Mamés - Basurto. Det finns en kundtjänst på Atxuri station. Priset är €0,58 med en Creditrans / Barik pass eller €1 för en enkelresa.