Destination:

Bratislava

Lokal
temperatur

14°

Lokal
tid

01:02

Bratislava

Den vackra slovakiska huvudstaden vid Donau håller snabbt på att bli en innestad i Europa. Bratislava genomgår en anmärkningsvärd omvandling från pittoresk vykortsstad till självmedveten stil- och kulturmetropol. Fina restauranger, chica klubbar och en cool, kosmopolitisk stämning existerar sida vid sida med stadens berömda barockpalats, välskötta trädgårdar och klassiska kaféer.

Hitta resa

Bratislava
Reseguiden logo
Bratislava Slott
Bratslavský Hrad, Stare Mesto

När Bratislava var en del av det österrikisk-ungerska kejsardömet var slottet centrum i denna storslagna monarki. År 1811 drack sig dock den egna garnisonen av österrikiska soldater sig fulla och brände ner det. Det återuppbyggdes senare av kommunisterna. I dag inryms det fascinerande Slovakiska nationalmuseet i slottet. Gå upp i Krontornet, där du erbjuds en hisnande utsikt över södra Karpaterna och Österrike.

S:t Martins Katedral
Dóm Sv. Martina, Rudnayovo namestie

Slovakiens mesta historiska monument är S:t Martins katedral, där de ungerska härskarna kröntes i mer än 250 år. Kyrktornet är krönt av en liten, förgylld ungersk krona. S:t Martins byggdes under 1300- och 1400-talet av konstruktörerna till S:t Stefanskatedralen i Wien. Kyrkans interiör är nygotisk med utsnidade djur och figurer på kyrkbänkarna i koret. Det intressantaste inslaget i interiören är den fängslande statyn av S:t Martin till häst, gjord av barockskulptören George Raphael Donner.

Flygplats

M. R. Štefánik airport ligger en dryg mil nordost om Bratislava. Buss 61 avgår från flygplatsen till Bratislavas centralstation var 15:e minut. Det finns taxi framför ankomsthallen.

Kollektivtrafik

Det är lätt att hitta i centrala Bratislava och litet nog att utforska till fots. Lokaltrafiken består av spårvagnar och bussar. Det säljs också biljetter i många tidningskiosker och på alla turistbyråer. Köp ett Bratislava City Card som är en kombination av en 1- till 3-dagarsbiljett med olika rabatter och är tillgänglig på turistbyråer. Ett 24-timmarspass kostar €6, ett 48-timmarspass €10 och ett 3-dagarspass €12.

Arrival Guides Logo