Destination:

Karlstad

Karlstad

Sedan 1700-talet förknippas Karlstad med solen. Och det är tack vare Eva-Lisa Holtz - en glad och trevlig servitris som genom sitt sprudlande humör och varma bemötande blev vida känd under namnet Sola i Karlstad. Hon var driftig och ambitiös och öppnade så småningom sin egen krog och blev en aktad dam i staden. I dag står Herman Reijers staty av Sola vid Karlstads vackraste vy, utanför Stadshotellet intill Klarälven. Tack vare stadens läge vid Vänern, så skiner solen faktiskt lite oftare här. Karlstad brukar allt som oftast ligga på Sveriges tio-i-topp-lista när det gäller soltimmar. Men Karlstads sol är i första hand inte den på himlen utan den i sinnet, vårt arv från Sola. Så även om solen tillfälligt skulle lysa med sin frånvaro på himlen, kommer du känna värmen från människorna du möter.

Hitta resa

Karlstad
Reseguiden logo
Räkkryss med Stella Polaris på Vänern

Njut av mat, dryck, Vänerskärgården och sjöluft ombord på Stella Polaris. Alla dagar i veckan utom söndag och måndag lämnar båten kajen i Inre Hamn för en ca 3,5 timmar lång räkkryssning. Turen går förbi Tynäs udde, via passagen Alster Jäverön och in mot Skattkärr. Därefter vidare ut mot Kärrholmen eller via Sättersholmsfjärden till Västra Långholmen och hem igen. Biljettpriset inkluderar räkor, så mycket du orkar, läckra såser som t.ex. aioli, nybakat bröd, salladsbuffé, kaffe och kaka eller en god chokladbit. Kryssningarna körs från tisdag till lördag från och med 15 maj till och med 20 september och utgår från Inre Hamn.

Adress
Inre Hamn, Karlstad
Värmlands Museum

En kulturell höjdpunkt när du befinner dig i Karlstad är ett besök på Värmlands Museum. Inte bara för de fantastiska permanenta och tillfälliga utställningar av Värmländska och andra svenska konstnärers verk, men även för den unika arkitektoniska känslan av Cyrillushuset. Museet är hem till experimentella workshops och konstutställningar med konstnärer från Värmland men även internationella gästkonstnärer.

Adress
Sandgrundsudden, Karlstad
Almars Krog

Välkommen till Almars Krog strax norr om Karlstad. Ät och drick gott på landet, men ändå nära stan. De tar emot både mindre och större sällskap. Köket kombinerar tradition med nytänk och på Almars krog värdesätter man fina råvaror från Värmland.

Adress
Almars Gård 443, Karlstad
Br. Olssons Elektriska

Folkvänlig bistro-brasserie byggt på en delikat elektroteknisk-nostalgiromantik. En restaurang som utlovar härligt och chosefritt mathäng och som dessutom är baserad på en något annorlunda och spännande historia som det verkligen slår gnistor om. Lunch på vardagar, dock ej speciell lunchmeny under sommaren.

Adress
Drottninggatan 21, Karlstad
I centrum

I Karlstads centrum hittar du alla de stora kedjorna såsom H&M, Lindex och Åhléns. Självklart finns det även en massa andra butiker i centrum som säljer alla de stora märkena. Huvudgatan i Karlstad heter Drottninggatan och här hittar du de tre största gallerierna, Mitt i City, Duvanhuset och 15-huset. Blir du hungrig under din shoppingrunda kan Karlstad erbjuda ett stort utbud av restauranger och caféer.

Adress
Karlstad
Bergvik köpcenter

Några kilometer utanför Karlstads centrum ligger Bergvik köpcenter. Här finns 60 butiker och 11 restauranger och caféer - allt under ett tak. I anslutning till köpcentret finns en stor kostnadsfri parkering. På området finns också butiker som IKEA, Siba, Chili och många fler. Bergvik ligger lättillgängligt utefter E18 och du kan även ta bussen från centrala Karlstad utan byten.

Adress
Frykmansväg 1, Karlstad

Flygplats

Ungefär 18 km norr om Karlstad ligger Karlstads flygplats med bra förbindelser till större flygplatser. Till och från flygplatsen kan du välja mellan flygbuss och taxi. Flygbussen ankommer när du ringer och bokar på telefon +46 771 32 32 00. En enkel biljett kostar ca 77 kr och kan beställas vid resor till/från Stockholm och Frankfurt. Tar du taxi är priset från Karlstads centrum till flygplatsen cirka 360 kr. Restiden beräknas till cirka 20 minuter. På flygplatsen kan man även hyra bil från företag som AVIS, Hertz och Europcar.

Adress
Karlstads flygplats

Kollektivtrafik

I Karlstad är det enkelt att leva utan bil. När du kommer till Karlstad så kommer du lägga märke till de orangea bussarna med en sol på. Det är Karlstads stadstrafik som hjälper dig att ta dig fram i stan på ett enkelt och bekvämt sätt. Det finns ett antal olika sätt som du kan köpa din biljett. Via ombud kan du köpa/ladda ditt resekort. I biljettautomater kan du köpa biljett för en resa eller ladda ditt Resekort med pengar. Du kan även köpa din biljett via SMS (sms-biljett) men då behöver man registrera sig först.

Adress
Karlstad