Nyfiken på Kina

Nyfiken på Kina? Då har du kommit rätt. Här tipsar vi om allt du behöver veta inför din resa. Visste du till exempel att du kan flyga direkt till hela tre kinesiska destinationer från Arlanda?

Destinationer från Arlanda

”Vill du lära känna Kina ska du åka till Hongkong”

Storstadspuls med strandliv runt knuten. Restauranger, mängder av takbarer, surfning, hajk, och shopping. I den kinesiska staden Hongkong finns allt du kan önska under semestern. "Är du nyfiken på Kina så ska du åka till Hongkong. Det är en perfekt stad för 'Kina-nybörjaren'", säger Marie Linghoff-Lehnert som har bott och jobbat ett år i Hongkong.

Hongkong i södra Kina lyckas ständigt fascinera besökare – Marie är inget undantag. Under det dryga året hon bodde och jobbade i den forna brittkolonin hann hon med att upptäcka allt från topprestauranger till bästa hikingledarna.

− I Hongkong finns allt. Det är varmt och skönt, en vacker stad med mycket att göra.

Bästa tiden att resa dit tycker Marie är på våren eller hösten.

− På sommaren kan det vara väldigt fuktigt.

Som svensk medborgare behöver du inget visum för att besöka Hongkong. Väl på plats är det enkelt att ta sig fram via Google maps både med hjälp av lokaltrafiken och taxi. Ett av Maries tips är att köpa ett Octopus Card redan på flygplatsen som man laddar med pengar och sedan kan använda till tåg, buss, spårvagn med mera.

− Taxi betalar du kontant, annars funkar betalkort till det mesta. Det finns gott om bakomater överallt i Hongkong, säger Marie.

Hongkong är en matstad i världsklass och här samsas österländsk med västerländsk, traditionellt och nyskapande. På restaurang kan du äta billigt, men också dyrare än någonsin om du så vill – här finns gott om stjärnkrogar. Marie tipsar om dumplings, som är vanligt förekommande. Handlar du i något av gatustånden så kostar det dessutom nästan ingenting.

Priserna är i nivå med Sverige och som Hongkongresenär behöver du inte vara rädd för kulturkrockar. Marie vittnar om en ren och fräsch miljö där hon aldrig var orolig för att vistas ute efter mörkrets inbrott.

− Det känns tryggt och säkert att röra sig i till exempel tunnelbanenätet på kvällarna. Jag bodde där som ensam kvinna men var aldrig rädd. Det känns jättesäkert i Hongkong.

Maries bästa Hongkongtips

1. Försök komma upp på Peaken om vädret är klart. Väl däruppe, promenera "The Morning Trail" (2,8 km) med fantastisk utsikt. Här tas alla de klassiska Hong Kong bilderna.

2. Onsdagkvällar är det "Horse Racing" i Happy Valley. En häftig upplevelse som kanske kan kombineras med lite speltur. Kostar bara HKD10 i entréavgift.

3. En tur med "Star Ferries" är ju ett måste för att se Honkers från sjösidan. Om det regnar kan jag rekommendera Hong Kong's Historiska Museum (på Kowloonsidan).

Visum

För att kunna resa in i Kina måste du ha visum. Som svensk medborgare behöver du inget visum till Hongkong om vistelsen inte är längre än 90 dagar.

Ansökan om turistvisum gör du via Chinese Visa Application Service Center. Du måste räkna med att besöka något av kontoren, antingen i Göteborg eller i Stockholm.

  1. Du gör en ansökan via hemsidan, där du även laddar upp ett foto. Ansökan är på engelska.
  2. Du bokar tid för ett personligt besök för att att lämna fingeravtryck och pass. Krav på fingeravtryck gäller resenärer i åldern 14 till 70 år.
  3. Vid besöket betalar du även för visumet.
  4. Efter ungefär fyra arbetsdagar kan du hämta ut ditt pass med visum. Behöver passet skickas till dig tillkommer en avgift.

 

 

Valuta

Valutan i Kina heter yuan, men kallas ofta för renminbi, folkets valuta. Bäst är att köpa kinesiska pengar hemma i Sverige. Hotell och deras restauranger, barer och butiker, större restauranger, specialbutiker för turister och moderna varuhus accepterar vanligtvis betalkort som till exempel American Express, Master Card, Eurocard och Visa. Du ska ändå räkna med att den mesta shoppingen betalas kontant. 

Klimat

Det råder mycket stora skillnader i klimatet mellan de olika delarna av Kina. Peking har kalla vintrar då det också kan komma snö. Längre söderut är det mildare vintrar – Shanghai har lika milt vinterväder som i exempelvis södra Europa och i Hongkong är vintrarna som sval svensk sommar. Den kinesiska sommaren är oftast mycket varm men fuktig med mycket regn.

Det är mest behagligt att resa i mars-april och under september-oktober. Då är dagarna oftast varma, det är mindre fuktigt och det blir svalare under kvällar och nätter.

Högtider

Det kinesiska nyåret, eller vårfesten, firas mellan 21 januari och 20 februari. Tidpunkten för vårfesten varierar från år till år, oftast infaller den i februari. Under vårfesten dekoreras framför allt ytterdörrar med röda lappar med önskningar och förväntningar för det kommande året. 

Lyktfesten äger rum på första månadens femtonde dag, under februari eller mars, enligt månkalendern. Det hängs upp röda lyktor och anordnas drakdanser och fyrverkerier.

1 oktober är det Kinas nationaldag efter att Mao Tse-tung den 1 oktober 1949 utropade folkrepubliken Kina vid Himmelska fridens torg i Peking. Oftast är de flesta lediga den 1-2 oktober.

Övriga högtider är Drakbåtshögtiden i juni och Månfesten på hösten. Affärer och varuhus har i allmänhet öppet på allmänna helgdagar, förutom det kinesiska nyårets första dag.

Taxi

Taxi finns på hotellen, flygplatser och järnvägsstationer. Varje taxi har sitt pris angivet med en dekal på vindrutan.

Alla taxibilar har taxameter.  Kräv att den ska sättas på, du kan bli lurad om du ska åka kortare sträckor och gör upp om ett fast pris. Nästan inga chaufförer kan engelska så se till att ha adressen nedskriven på kinesiska.

Tunnelbana

Det finns tunnelbana i bland annat Peking och Shanghai. Det är nästan samma pris som att åka buss och det är oftast inte lika trångt. Du köper biljett i en automat eller i bemannad kiosk. För att köpa en biljett behöver du tunnelbanelinjens nummer och stationsnamnet. Linjekarta finns även på engelska.

Hyrbil

Som utländsk medborgare får du inte köra bil i Kina utan att ha tagit särskilt körkort. Däremot kan du hyra bil med chaufför, vilket är enklast att boka via ditt hotell. Ska du hyra bil med chaufför under en hel dag behöver du tänka på att även ge din chaufför lunch.