På denna webbplats använder vi cookies.
Genom att fortsätta vara inne på webbplatsen godkänner du hur vi använder cookies. Här får du mer information och vilka inställningar du kan göra

Athen

Dölj karta
Visa karta
  • Spela film
  • Spela film
  • Spela film
Aten är nog den huvudstad i Europa som under de senaste åren genomgått störst förändringar. Trots att Aten har blivit en modern världsstad finns mycket av småstadskänslan kvar. Här möter forntiden framtiden och de antika monumenten bildar en klassisk kuliss till ett nytt och mer trendigt Aten och det är just de stora kontrasterna som gör staden så spännande att utforska.
Avgångar till Athen från Arlanda

Just nu hittar vi inga avgångar. Det kan bero på att det inte finns några direktflyg till din destination just idag. Gå vidare till tidtabellen för att hitta förslag på bästa resväg.

Ovan visas bara direktflyg.
För fullständig tidtabell, klicka här
Se & göra
Leta rätt på kvarteret Anafiotika, vid Akropolis fot, och upplev bykänsla mitt i stan. I Exarchia råder fortfarande en lite uppkäftig anarkistisk stämning runt Tekniska högskolan.
Akropolis med omnejd
Parthenon, Athenas tempel, är den stora attraktionen. En annan byggnad är Erechteion där de kvinnliga kolonnerna, Karyatiderna, är ersatta av kopior p.g.a. luftföroreningarna. Herodes Atticus Odeon på Akropolis sydsluttning är en romersk teater med plats för ca 5 000 åskådare och den används vid den årliga Atenfestivalen med balett- och musikföreställningar i världsklass. Dionysosteatern ligger bredvid Herodes Atticus och nästan samtliga antika tragedier och komedier är skrivna för denna scen.
Arkeologiska Nationalmuseet
Här finns det antika Greklands mest spektakulära föremål. En sal upptar Schliemanns fynd från Mykene. De berömda freskerna från Santorini finns också utställda. Samlingen av cykladiska idoler är fin, liksom keramiken.
Agora
Agora har varit både en marknadsplats och ett politiskt centrum. Agora domineras av Attalus stoa och Theseion, eller Hefaisteion, helgat åt både smideskonstens gud och sagohjälten Theseus.
Benaki
Benaki är ett historiskt museum med många föremål från stenåldern till frihetskriget mot turkarna. I annexet hålls ofta spännande utställningar.
Mount Lycabettus
Berget Lycabettus (på grekiska: Lykavittos, Λυκαβηττός) ligger mitt i centrum av Athen, stoltserar med sina 277 meter över havet. Tar du dig upp på denna höjden får du en slående vacker utsikt över Aegean-havet och skeppen i Piraeus. När himlen är klar kan du se hela vägen till bergen i Peloponessos. Du hittar också en ett kafé/restaurang, ett 1800-talskapell och en amfiteater där uppe.
Akropolis Museum
Väl värt att besöka och vid foten av Akropolis ligger nya Akropolismuseet. Korta presentationer av museets arkeologvärdar hålls på grekiska och engelska varje fredag​​, lördag och söndag. Museets restaurang erbjuder panoramautsikt över Akropolis och en 700 kvadratmeter stor offentlig terrass med en hisnande utsikt över Atens historiska kullar.
Hephaestus Tempel
Hephaestustemplet är ett välbevarat antikt grekiskt tempel byggt för att tillbe Guden Hephaestus. Det här kan vara ett av de mest kompletta templen, inte bara i Grekland, men i hela Europa.
Erechtheion
Erechtheion sägs ha varit en stor kung under den arkaiska perioden, och enligt legenden så är han begravd i närheten. Templet är byggt på en sluttning så det finns en 3 meter skillnad mellan nord/västra sidan och södra/östra sidan.
Bra att veta
Atens Internationella Flygplats
Atens Internationella Flygplats ligger i Spata, 33 kilometer sydost om Aten. Taxi till stan varierar beroende på landningstid och antalet resväskor. Flygbuss till Syntagma tar en knapp timme. Metron går även in till centrum. Att resa till Syntagma tar 27 minuter, medan resan till Piraeus tar 60 minuter.
Kollektivtrafik
Den nya Metrons stationer är sevärda och hålls skinande rena. Spårvagnen går från centrum till Glyfada. Bussar och trådbussar går fram till midnatt. Flygbussens biljett gäller på andra kollektiva färdmedel under 24 timmar. Det finns olika flerdagarskort att köpa på biljettförsäljningsställena. Färjor till öarna går från hamnen i Pireus eller från Rafina.
Taxi
Taxibilar finns i överflöd, men här samåker man, så bli inte förvånad om taxin tar upp fler passagerare längs vägen som ska åt samma håll. Chaufförerna kör med taxameter och fasta priser.
Post
Frimärken finns i de flesta tobaksaffärer och kiosker som säljer vykort.
Apotek
Mpakakos Georgios:
Elektricitet
230 volt
Telefon
Landsnummer: +30 Riktnummer: 210
Boka hyrbil

Boka hyrbilen smidigt och enkelt inför resan.

Boka hotell
Boka hotell

Här kan du enkelt boka din hotellvistelse genom vår samarbetspartner booking.com.