På denna webbplats använder vi cookies.
Genom att fortsätta vara inne på webbplatsen godkänner du hur vi använder cookies. Här får du mer information och vilka inställningar du kan göra

Bodrum

Dölj karta
Visa karta
  • Spela film
  • Spela film
  • Spela film
Bodrum brukar kallas Turkiets S:t Tropez – och staden gör verkligen skäl för namnet! Det här är jet-settarnas älskling med internationell prägel och restauranger, hotell och nöjesliv i toppklass.
Avgångar till Bodrum från Arlanda

Just nu hittar vi inga avgångar. Det kan bero på att det inte finns några direktflyg till din destination just idag. Gå vidare till tidtabellen för att hitta förslag på bästa resväg.

Ovan visas bara direktflyg.
För fullständig tidtabell, klicka här
Se & göra
Bodrum är ett spännande resmål som ståtar med allt från intressanta historiska sevärdheter till strandavkoppling för soltörstiga. Närheten till Egeiska havet ger gott om möjligheter att utforska vattnet, reven och grottorna.
Mausoleet i Halikarnassos
Maussollosis Mausoleum är ett av den antika världens sju underverk. Få vet hur mausoleet egentligen såg ut, men man tror att den berömde skulptören Skopas stod för delar av utsmyckningen, överdådigt var det hur som helst. I dag kan besökaren endast se murrester från byggnaden, i närheten ligger rester av den antika teatern.
Didyma
För att göra en utflykt till en arkeologisk plats behöver man inte vara särskilt intresserad av ruiner. Under resan upplever man en hel del natur och färden går genom små byar och städer som man annars skulle missa. Några kilometer från semesterorten Altinkum, i Yenihisar, ligger Didyma, ett stort Apollotempel. Didyma var en religiös plats och oraklet var lika berömt som det i Delfi. Templet förstördes av perserna på 400-talet f.Kr. och dagens ruiner är från romartiden. Resterna av 120 kolonner antyder anläggningens storlek.
Milas
Milas som ligger ca 50 km nordöst om Bodrum, är ett viktigt mattcentrum och Milasmattorna knyts i milda tobaksfärger. Det är en trevlig stad att strosa runt i och man hittar bra shopping i basaren. Priserna är lägre än i Bodrum.
Selçuk / Efesos
Denna utgrävning är nästan lika märkvärdig som Pompeji i Italien. Det antika Efesos hade ca 400 000 invånare. Den första staden byggdes runt Artemistemplet som var ett av världens sju underverk. De ruiner man ser i dag är från romartiden. Resterna av Artemistemplet ligger utanför ruinområdet. På kullen ovanför ligger Johanneskatedralen, där evangelisten Johannes är begravd. Johannes tros ha levt i Efesos tillsammans med Jungfru Maria.
Båtturer
Hamnen i Bodrum är fylld av de typiska guletterna som gör kortare eller längre utflykter längs den vackra kusten. Det är bekväma båtar med stort akterdäck och bra hytter. Man kan vara borta en eller flera dagar och kaptenen brukar även vara kock. Det går också att hyra en segelbåt med besättning och göra dagsturer eller ta en badbåt till någon av stränderna. Överallt finns små lummiga vikar, där det ibland ligger små enkla kafeer direkt på stranden.
Pamukkale
Kalkavlagringar har skapat detta imponerande naturfenomen. Vatten rinner oavbrutet från en nivå till en annan på de märkliga terrasserna. Tyvärr har alltför många besökare slitit hårt på klippan och numera är flertalet av bassängerna avstängda för allmänheten. Ovanför Pamukkale ligger det antika Hierapolis, som var en stor badanläggning och kurort under romartiden.
Strandliv
Stränderna längs Bodrumhalvön är utmärkta för dykning och snorkling och badbåtar eller dolmus avgår till de flesta. Bagla på sydkusten har fina sandstränder, medan vindsurfare brukar föredra Gümbet. På västkusten hittar man bra stränder vid Akyar, Turgutreis, Gümuslük och Yalikavak, som alla är små byar med fiskrestauranger och populära ankringsplatser för seglare. I Karaadaviken finns grottor med varmvattenkällor.
Museet för Undervattensarkeologi
Detta är ett livfullt och prisbelönt museum med flera avdelningar som definitivt är värt att spendera några timmar på. Här kan man bland mycket annat se ett gammalt skeppsvrak från 1400 f.Kr. som är unikt i världen. Missa inte heller den fina samlingen av amforor. Museet är beläget i S:t Petersborgen.
Bra att veta
Milas – Bodrum Flygplats
Flygplatsen Milas-Bodrum byggdes 1997 och ligger 36 km öster om Bodrum., Den trafikeras både av reguljär- och charterflyg. För att komma till Bodrum centrum kan du antingen ta en taxi eller flygbuss. En taxi till Bodrum kostar ca. €40 och en enkel biljett med Havas flygbuss kostar ca.€ 8,20. Resan från flygplatsen till Bodrum busstation tar ca 45 minuter.
Kollektivtrafik
Att ta en dolmus är det enklaste och billigaste sättet att ta sig runt i Bodrum. Dolmus är minibussar – eller stora taxi – som avgår när de är fulla och stannar där man begär. Från busstationen Otogar går bussar till andra delar av Turkiet. Det är klokt att beställa plats i förväg och det finns många bolag som trafikerar samma sträcka.
Taxi
Taxibilarna är gula och har taxiskyltar på taket. De har taxameter med två olika taxor, mellan 24.00-06.00 kan det kosta upp till femtio procent mer än under dagtid.
Post
De turkiska postkontoren känner man igen på PTT-symbolen i gult och svart. Huvudpostkontoret heter på turkiska Merkez Postanesi. De stora postkontoren är öppna från 08.00-00.00 måndag till lördag och från 09.00-19.00 på söndagar och de mindre kontoren 8.30-12.30 och 13.30-17.30 och kan vara stängd på helger.
Apotek
Apotek heter Eczanesi på turkiska. De allmänna öppettider är 09.00 - 19.00 på vardagar och lördagar, men det finns alltid ett apotek som är öppet på söndagar och 24 timmar om dygnet. I fönstren på apoteken finns adress och telefon till det apotek som för tillfället har jour 24 timmar. Du hittar en av de många apoteken på:
Telefon
Landsnummer +90 Riktnummer (0) 252
Elektricitet
220 volt
Boka hyrbil

Boka hyrbilen smidigt och enkelt inför resan.

Boka hotell
Boka hotell

Här kan du enkelt boka din hotellvistelse genom vår samarbetspartner booking.com.