På denna webbplats använder vi cookies.
Genom att fortsätta vara inne på webbplatsen godkänner du hur vi använder cookies. Här får du mer information och vilka inställningar du kan göra

Bratislava

Dölj karta
Visa karta
  • Spela film
  • Spela film
  • Spela film
Den vackra slovakiska huvudstaden vid Donau håller snabbt på att bli en innestad i Europa. Bratislava genomgår en anmärkningsvärd omvandling från pittoresk vykortsstad till självmedveten stil- och kulturmetropol. Fina restauranger, chica klubbar och en cool, kosmopolitisk stämning existerar sida vid sida med stadens berömda barockpalats, välskötta trädgårdar och klassiska kaféer.
Avgångar till Bratislava från Arlanda

Just nu hittar vi inga avgångar. Det kan bero på att det inte finns några direktflyg till din destination just idag. Gå vidare till tidtabellen för att hitta förslag på bästa resväg.

Ovan visas bara direktflyg.
För fullständig tidtabell, klicka här
Se & göra
Floden Donau delar markant upp staden mellan gammalt och nytt. I norr finns de pittoreska gatorna i den gamla staden, Stare Mesto, med sevärdheter som S:t Martins katedral, Bratislava slott, S:t Mikaels torn och ärkebiskopens palats. Bron som förbinder de båda sidorna är den enorma Novy Most eller SNP (Slovakiska Nationella Uppvaknandet), som har en restaurang överst med fantastisk utsikt över staden och Karpaterna i fjärran.
Bratislava Slott
När Bratislava var en del av det österrikisk-ungerska kejsardömet var slottet centrum i denna storslagna monarki. År 1811 drack sig dock den egna garnisonen av österrikiska soldater sig fulla och brände ner det. Det återuppbyggdes senare av kommunisterna. I dag inryms det fascinerande Slovakiska nationalmuseet i slottet. Gå upp i Krontornet, där du erbjuds en hisnande utsikt över södra Karpaterna och Österrike.
S:t Martins Katedral
Slovakiens mesta historiska monument är S:t Martins katedral, där de ungerska härskarna kröntes i mer än 250 år. Kyrktornet är krönt av en liten, förgylld ungersk krona. S:t Martins byggdes under 1300- och 1400-talet av konstruktörerna till S:t Stefanskatedralen i Wien. Kyrkans interiör är nygotisk med utsnidade djur och figurer på kyrkbänkarna i koret. Det intressantaste inslaget i interiören är den fängslande statyn av S:t Martin till häst, gjord av barockskulptören George Raphael Donner.
Mikaels Torn
Från detta torn över Stare Mesto har man en otrolig utsikt över Österrike och Ungern. S:t Mikaels torn är den sista porten som finns kvar av de som låg längs den gamla stadsmuren. Det byggdes under 1200-talet och dess gröna topp kan ses överallt ifrån och är ett bra landmärke när man går på upptäcktsfärd i gamla staden. Inuti ryms även Municipalmuseet med en imponerande vapensamling.
Gamla Rådhuset (Stará radnice)
Var du än är i centrala Bratislava kan du hela dagen höra klockorna från det gamla rådhuset på Stortorget. Det byggdes på 1300-talet och har byggts ut under årens lopp. Kolla in de vackra takpannorna, de gotiska valven och den fina innergården. Inuti finns stadsmuseet med en fängelsehåla.
Ärkebiskopens Palats
Detta barocktida mästerverk, bara ett stenkast från Stortorget, har spelat huvudrollen i många viktiga händelser i Slovakiens historia. I palatset finns den magnifika Spegelsalen där fredsavtalet undertecknades mellan den habsburgska härkaren Franz I och Napoleon efter att Österrike besegrats i slaget vid Austerlitz 1805. Det finns också en liten konstsamling med verk av holländska och italienska 1600-talsmästare, samt ett museum med vackra engelska 1600-talsbonader.
Grassalkovich Palats
Detta 1700-talspalats är ett vackert exempel på barockarkitektur och hem åt Slovakiens president. Det byggdes åt greve Grassalkovich, nära rådgivare till kejsarinnan Maria Theresa och används ofta av aristokratin för sociala tillställningar och konserter. Dess franska trädgård, med stora gröna ytor, är en väldigt skön avkoppling från de bullriga gatorna runt omkring.
Bra att veta
Flygplats
M. R. Štefánik airport ligger en dryg mil nordost om Bratislava. Buss 61 avgår från flygplatsen till Bratislavas centralstation var 15:e minut. Det finns taxi framför ankomsthallen.
Kollektivtrafik
Det är lätt att hitta i centrala Bratislava och litet nog att utforska till fots. Lokaltrafiken består av spårvagnar och bussar. Det säljs också biljetter i många tidningskiosker och på alla turistbyråer. Köp ett Bratislava City Card som är en kombination av en 1- till 3-dagarsbiljett med olika rabatter och är tillgänglig på turistbyråer. Ett 24-timmarspass kostar €6, ett 48-timmarspass €10 och ett 3-dagarspass €12.
Telefon
Landskod: +421 Riktnummer: 02
Elektricitet
220V AC
Boka hyrbil

Boka hyrbilen smidigt och enkelt inför resan.

Boka hotell
Boka hotell

Här kan du enkelt boka din hotellvistelse genom vår samarbetspartner booking.com.