På denna webbplats använder vi cookies.
Genom att fortsätta vara inne på webbplatsen godkänner du hur vi använder cookies. Här får du mer information och vilka inställningar du kan göra

Karlstad

Dölj karta
Visa karta
  • Spela film
Sedan 1700-talet förknippas Karlstad med solen. Och det är tack vare Eva-Lisa Holtz - en glad och trevlig servitris som genom sitt sprudlande humör och varma bemötande blev vida känd under namnet Sola i Karlstad. Hon var driftig och ambitiös och öppnade så småningom sin egen krog och blev en aktad dam i staden. I dag står Herman Reijers staty av Sola vid Karlstads vackraste vy, utanför Stadshotellet intill Klarälven. Tack vare stadens läge vid Vänern, så skiner solen faktiskt lite oftare här. Karlstad brukar allt som oftast ligga på Sveriges tio-i-topp-lista när det gäller soltimmar. Men Karlstads sol är i första hand inte den på himlen utan den i sinnet, vårt arv från Sola. Så även om solen tillfälligt skulle lysa med sin frånvaro på himlen, kommer du känna värmen från människorna du möter.
Avgångar till Karlstad från Arlanda

Just nu hittar vi inga avgångar. Det kan bero på att det inte finns några direktflyg till din destination just idag. Gå vidare till tidtabellen för att hitta förslag på bästa resväg.

Ovan visas bara direktflyg.
För fullständig tidtabell, klicka här
Se & göra
I Karlstad väljer du bland många unika och trevliga upplevelser. Musik, mat, teater, äventyr och mycket mer för alla åldrar. Vi har valt ett urval nedan. Vissa event måste förbokas.
Värmlands Museum
En kulturell höjdpunkt när du befinner dig i Karlstad är ett besök på Värmlands Museum. Inte bara för de fantastiska permanenta och tillfälliga utställningar av Värmländska och andra svenska konstnärers verk, men även för den unika arkitektoniska känslan av Cyrillushuset. Museet är hem till experimentella workshops och konstutställningar med konstnärer från Värmland men även internationella gästkonstnärer.
Mariebergsskogen
Mariebergsskogen är Karlstads stadspark och en donation av Conrad Höök till Karlstads stad 1896. Här finns upplevelser för alla sinnen, för hela familjen som den unika lekträdgården - en rolig, vacker och inspirerande plats för alla åldrar med natur och kultur som tema. Friluftsmuseet i Mariebergsskogen öppnade 1925 då kulturbyggnader från hela Värmland flyttades hit. Naturum Värmland är en unik byggnad som är belägen i gammelskogen, delvis pålad ut över sjön. Här finns en spännande utställning med värmländsk natur som bas. Kaféet har hembakt och ekologiskt som kännetecken. När solen värmer kan man avnjuta kaffet ute på bryggan.
Sundstabadet
I upplevelsebadet kan du ha kill-i-magen-kul oavsett ålder. Här finns två häftiga rutschbanor, stillsamma laguner, vattenfall, klättervägg och utomhuspool med strömmande vatten. Här finns även en barnavdelning med flera pooler med varmare vatten för de minsta och figurer av Inger och Lasse Sandberg. Relaxavdelningen är en rogivande oas där du kan njuta, koppla av och umgås. Här bjuds du på en badupplevelse utöver det vanliga: njut av citrus- och lavendeldofterna i aufgussbastun, koppla av på hamamrummets jättesten i marmor som är uppvärmd till 40-45 grader eller svettas i ångbastun. För dig som vill träna finns tre bassänger med gott om plats för dig som vill simma.
Sandgrund Lars Lerin
Den anrika dansrestaurangen Sandgrund har blivit hem för konstnären Lars Lerins målningar. Lars Lerin räknas som en av Nordens främsta akvarellister och har ställt ut i såväl samlings- som separatutställningar på gallerier och museer i Sverige, Danmark, Finland, Frankrike, Färöarna, Island, Norge, Tyskland, USA. Han är representerad i kommuner, landsting och på museer i såväl Sverige som Norge. Lars har tilldelats Värmländska Akademiens Lagerlöv 2005, han valdes till Årets Värmlandsförfattare 2006 och är hedersdoktor vid Karlstad universitet, en titel han ärats med för sitt stora konstnärskap både som författare och bildkonstnär.
Alsters herrgård
Alsters herrgård, Gustaf Frödings minnesgård, är en 1700-talsherrgård i vacker naturmiljö med utsikt över Vänern. Herrgården ligger 8 kilometer öster om Karlstad och består av ett flertal byggnader med tillhörande herrgårdspark och nära anslutning till vandringsleder, strandbad och fågeltorn. Förutom ett herrgårdscafé som serverar lunch och hembakat finns ett flertal andra verksamheter som galleri, herrgårdsbutik, hantverksbutik och utställningar om bland annat Gustaf Fröding.
Nöjesfabriken - Leklandet
På Leklandet finns bollkanoner, fria fall och enorma klätterställningar. För dig som vill koppla av medan barnen leker finns ett café. Förbered dig på en heldagsutflykt och om man har mindre barn finns det anpassade lekområden för dem med. Nöjesfabriken ligger ungefär 15 minuters promenad från Stora torget. Ett sista tips till dig som besöker Leklandet: Se till att barnen har mjukisbyxor när ni kommer hit. Det kommer gå betydligt fortare i rutschkanorna då!
Klarälvsbanan
En varm sommardag finns det få utflykter som kan mäta sig med Klarälvsbanan. Här har du nio mil bilfri asfalt där du får vara ifred på din cykel eller dina inlines. Klarälvsbanan är en gammal banvall som har asfalterats. På din resa genom den värmländska naturen stimuleras alla dina sinnen. Du kan njuta av kulturen, maten och den friska luften under din resa.
Kusten
Kusten på Hammarö erbjuder sol som aldrig går i moln, en vit härlig sandstrand och vågskvalp. Här upplever du sommaren året runt i härlig västkustmiljö med bryggor o sjöbodar, inomhus! På den härliga stranden med 6 ton sand finns plats för 14 sköna solstolar. På bryggan kan det dukas upp för t.ex. kickoffer, möhippor, födelsedagskalas, tjejkvällar mm. Catering från Café Klara´s går att beställas. Ljusstyrkan på kusten ligger på 25 000 lux. dvs inte bara skönt utan också effektiv ljusterapi som ger D- vitaminer och piggar upp. Det går även bra att få massage på stranden. För mer info. o öppettider se webbplatsen eller ring.
Bra att veta
Flygplats
Ungefär 18 km norr om Karlstad ligger Karlstads flygplats med bra förbindelser till större flygplatser. Till och från flygplatsen kan du välja mellan flygbuss och taxi. Flygbussen ankommer när du ringer och bokar på telefon +46 771 32 32 00. En enkel biljett kostar ca 77 kr och kan beställas vid resor till/från Stockholm och Frankfurt. Tar du taxi är priset från Karlstads centrum till flygplatsen cirka 360 kr. Restiden beräknas till cirka 20 minuter. På flygplatsen kan man även hyra bil från företag som AVIS, Hertz och Europcar.
Kollektivtrafik
I Karlstad är det enkelt att leva utan bil. När du kommer till Karlstad så kommer du lägga märke till de orangea bussarna med en sol på. Det är Karlstads stadstrafik som hjälper dig att ta dig fram i stan på ett enkelt och bekvämt sätt. Det finns ett antal olika sätt som du kan köpa din biljett. Via ombud kan du köpa/ladda ditt resekort. I biljettautomater kan du köpa biljett för en resa eller ladda ditt Resekort med pengar. Du kan även köpa din biljett via SMS (sms-biljett) men då behöver man registrera sig först.
Värmlandstrafik
Åk med buss eller tåg i Värmlands län med Värmlandstrafik.
Båtbuss
Man kan även ta sig runt i Karstad med båtbuss. Säsongen börjar 1 juni och varar fram till 31 augusti. Biljettpriset är densamma som de lokala bussarna.
Solacykeln
I centrala Karlstad kan du låna en cykel gratis under sommaren. Om du gör ett besök till den lokala turistbyrån kan de hjälpa dig med en karta över de platser du bör cykla till, exempelvis berömda statyer och byggnader i Karlstad.
Taxi
Taxi054 +46 (0)54 15 11 51 Sverige Taxi i Karlstad +46 (0)20 222 333 Taxikurir +46 (0)54 15 02 00 Taxi Tingvalla +46 (0)54 52 52 52 Taxi Solsta +46 (0)54 100 150 Minitaxi i Karlstad +46 (0)54 21 82 18
Apotek
Apoteket Örnen Järnvägsg. 2 +46 (0)771 450 450 Apoteket Mitt i City Järnvägsg. 10 +46 (0)771 450 450
Avstånd
Oslo 220 km, Stockholm 300 km, Göteborg 250 km
Boka hyrbil

Boka hyrbilen smidigt och enkelt inför resan.

Boka hotell
Boka hotell

Här kan du enkelt boka din hotellvistelse genom vår samarbetspartner booking.com.