På denna webbplats använder vi cookies.
Genom att fortsätta vara inne på webbplatsen godkänner du hur vi använder cookies. Här får du mer information och vilka inställningar du kan göra

Sarajevo

Dölj karta
Visa karta
  • Spela film
  • Spela film
  • Spela film
Omgiven av Dinariska alperna och med en blandning av osmansk och habsburgsk historia är den pittoreska staden Sarajevo en av Europas finaste städer. Dess slående vackra natur, mångfaldiga kultur och moderna puls gör Sarajevo till en stad som passar alla, vare sig du är en härdad friluftsmänniska eller finsmakande kulturälskare.
Avgångar till Sarajevo från Arlanda

Just nu hittar vi inga avgångar. Det kan bero på att det inte finns några direktflyg till din destination just idag. Gå vidare till tidtabellen för att hitta förslag på bästa resväg.

Ovan visas bara direktflyg.
För fullständig tidtabell, klicka här
Se & göra
Om du orkar kan du gå den branta vägen upp till medeltidsstaden Jajce, titta på den gamla borgen och få en fantastisk utsikt över staden. Går du västerut längs huvudgränden Bascarsija kommer du att lägga märke till att arkitekturen förändras när du kommer in på Ferhadija och den Österrike-Ungern-influerade delen av staden. Ferhadija är Sarajevos största gågata med en mängd affärer. På parallellgatorna Obala Kulina bana och Marsala Tita finns många fina exempel på arvet från Österrike-Ungern.
Tunnel Museum
Sarajevotunneln byggdes av medborgarna under belägringen av staden som ägde rum mellan år 1992 och 1995. Serbiska styrkor hade helt skurit av staden och tunneln fungerade som en länk mellan stadsdelarna Dobrinja och Butmir. Detta gjorde det möjligt för mat och stöd att komma in, och folk att komma ut. Idag kan du besöka det hus där den södra infarten till tunneln var gömd.
Vrelo Bosne
Vrelo Bosne betyder "Bosna-källan"och det är också platsen för denna park. Med sina 270 km, är floden Bosna den tredje största floden i Bosnien och Hercegovina. Vrelo Bosne är en av landets främsta naturliga landmärken och erbjuder ett fantastiskt landskap perfekt för vandring och en avkopplande stund.
Bosniens och Herzegovinas Nationalmuseum
Bosniens och Herzegovinas Nationalmuseum är ett vetenskaps- och kulturmuseum med bl.a. Sarajevos judiska Haggadah (judisk skrift) från 1300-talet. Sarajevos Haggadah är ett handskrivet, upplyst manuskript av texten i Passover Haggadah. 34 sidor av blekt kalvskinn illustrerar viktiga scener i Bibeln, från skapelsen till Moses död.
Sarajevos Heliga Platser
I Sarajevo hittar du fyra trosinriktningar inom 5 minuters gångavstånd från varandra: den romersk-katolska katedralen, Serbisk-ortodoxa kyrkan, Gazi Husrev-Beg-moskén och Gamla judiska synagogan. Staden är känd för sin religiösa mångfald, med anhängare av katolicism, ortodoxi, islam och judendom samexisterande här i århundraden. Detta är anledningen till att Sarajevo ibland kallas "Balkans Jerusalem", eller "Europas Jerusalem".
Österrike-ungerska Sarajevo
Utforska stadens österrikisk-ungerska arv, inklusive presidentpalatset och rådhuset. Det österrikisk-ungerska imperiet var en konstitutionell monarkisk union som fanns i 51 år och upplöstes år 1918. I riket ingick Bosnien och Hercegovina, Kroatien, Slovakien, Slovenien, Montenegro, Polen, Ungern, Tjeckien, Rumänien, Ukraina, delar av Italien, Serbien och Österrike.
Stadsvandring
Ta en guidad tur för att få en riktig inblick i staden. Upptäck större sevärdheter och monument som vittnar om denna intressanta stads rika historia.
Vandring och Forsränning
I området rumt Sarajevo finns utmärkta vandringsleder och forsränning turer. För att till fullo uppskatta skönheten i de omgivande bergen och raviner, följ med på en av de flera alternativen av turer. En av operatörerna är Green Vision Tours.
Bra att veta
Sarajevo Internationella Flygplats
Flygplatsen ligger 12 km från centrala Sarajevo, och för att ta dig till och från flygplatsen måste du förbeställa hotellbuss, ta en minibuss eller ta taxi. Taxistationen ligger vid Terminal B. Det tar ungefär 20 minuter med bil in till staden. Taxipriserna fastställs till följande priser: 1,50 KM fast avgift och 1 KM per km. En resa från flygplatsen till Gamla stan kostar ca. 20 KM. 10 kg bagage är gratis.
Kollektivtrafik
Även om Sarajevo är en promenadvänlig stad finns det en hel del olika typer av kollektivtrafik att välja på; spårvagnar, bussar, trådbussar och minibussar. Sarajevos spårvagnssystem är ett utmärkt sätt att ta sig runt i staden . Spårvagnarna går längsSpårvagnarna går längs Marsala Tita och runt Gamla stan. Det går även spårvagnar ända ut till förorten Ilidža. Busslinje 31E är den mest användbara och går genom staden en gång i halvtimmen fram till midnatt. För resor i innerstaden är spårvagnar, trådbussar och bussar det bästa valet. Om du vill ta dig upp i bergen eller till en viss destination lite längre ut rekommenderas minibussar. Du kan köpa biljetter i kiosker eller av chauffören. När du reser på spårvagnar måste du stämpla biljetten i en maskin ombord på spårvagnen . När du köper biljetten av chauffören gör han det åt dig . En enkelbiljett är giltig för en resa ochhar ingen tidsbegränsning. Det finns också en dagsbiljett som är giltig för alla typer av kollektivtrafik (utom busslinje 31E ).
Taxi
Du hittar taxistationer över hela staden och du kan även vinka in en från gatan. Det finns en massa olika taxibolag och flera chaufförer tar ett överpris när de märker att du är en turist. För att undvika detta, kontrollera alltid att föraren startar taxametern innan körning. Ett av de pålitliga taxibolagen i staden är Sarajevo Taxi.
Post
Frimärken kan endast köpas på postkontoren. Huvudpostkontoret i Sarajevo är även en turistattraktion som inte bör missas. Den vackra byggnaden byggdes under tidigt 1900-tal. Du hittar den på:
Apotek
I en såpass stor stad som Sarajevo finns det gott om apotek och de är lätta att hitta. Om du måste fråga runt, fråga efter "apoteka". Det finns ett par av dem som är öppna 24 timmar och en av dem är Apotek Baščaršija.
Telefon
Landskod: +387 Riktnummer: (0)33
Elektricitet
220 V, 50 Hz
Boka hyrbil

Boka hyrbilen smidigt och enkelt inför resan.

Boka hotell
Boka hotell

Här kan du enkelt boka din hotellvistelse genom vår samarbetspartner booking.com.