På denna webbplats använder vi cookies.
Genom att fortsätta vara inne på webbplatsen godkänner du hur vi använder cookies. Här får du mer information och vilka inställningar du kan göra

Tallinn

Dölj karta
Visa karta
  • Spela film
  • Spela film
  • Spela film
Tallinn, genomsyrad av medeltidscharm och ändå oerhört tidsenlig, erbjuder en mängd sevärdheter för dagens moderna turister. Staden är tillräckligt stor och intressant för att utforska under flera dagar, men är samtidigt lagom liten och kompakt för att få en god översikt över på bara några få timmar.
Avgångar till Tallinn från Arlanda

Just nu hittar vi inga avgångar. Det kan bero på att det inte finns några direktflyg till din destination just idag. Gå vidare till tidtabellen för att hitta förslag på bästa resväg.

Ovan visas bara direktflyg.
För fullständig tidtabell, klicka här
Se & göra
Tallinn är en oerhört kompakt stad, det mesta kan enkelt utforskas till fots utan taxi eller bussar. De flesta möjligheter till stadsturer, kulturella evenemang, måltider, shopping och nattliv finns bekvämt samlat i stadskärnan. Oavsett vad du har för dagordning och oavsett vilket Tallinn du söker – det romantiska medeltida eller det trendiga högteknologiska – dörrarna är öppna. Det är bara att välja och ge sig ut! Tallinn Card ger gratis inträde till 40 museer och andra intressanta sevärdheter, en valfri stadstur utan kostnad, fri transport med den lokala trafiken och en bred valmöjlighet av underhållning. Fler tips finns på www.visittallinn.ee
GAMLA STADEN
Där Tallinns hjärtat slår
Jungfru Marias katedral och torn
Den medeltida kyrkan som står mitt på domberget är en av regionens mest fängslande historiska sevärdhet. Traditionellt tänkt för adeln är den fylld av spektakulärt träsnide, detaljerade gravvapensköldar. Besökarna kan gå upp i den 69 meter höga klockstapeln i barockstil, tillbyggd år 1779, för att få en hisnande utsikt över staden. Fritt inträde med Tallinn Card.
Estlands historiska museum – Stora gillets hus
Detta omfattande museum presenterar Estlands historia från förhistorisk tid fram till slutet av 1900-talet. Filmer och interaktiva utställningar visar hur människor har levt, kämpat och överlevt här under de senaste 11 000 åren. Barnen kan leta efter museets egna drake som har suttit på en av byggnadens pelare i sekler. På museets innergård finns en mängd intressanta objekt för de små besökarna. Fritt inträde med Tallinn Card.
Katarinapassagen
Det som gör den här gränden, som utan tvekan är den mest pittoreska i Gamla stan, särskilt intressant är att den inhyser Katarinagillet, en samling verkstäder för konsthantverk. Här använder konstnärerna traditionella metoder för att skapa och sälja glasprodukter, huvudbonader, filtar, keramik, smycken, handmålat silke och andra produkter.
Kiek in de Kök
Namnet på det här massiva 38 meters höga torn och museum betyder bokstavligen "Kika in i köket". Det var så högt att medeltidsvakterna brukade skojade om att de kunde se ner i folks skorstenar och in i köken. Se till att besöka kaféet på översta våningen för underbar utsikt över Gamla stan. Gratis inträde med Tallinn Card.
Utsiktsplatsen Kohtuots
I det östra hörnet av Domberget finns en relativt rymlig plattform varifrån man får en oförglömlig utsikt över den medeltida stadsdelen och bakom den kan man se den mer moderna stadsdelen. Härifrån kan man se de flesta av Tallinns spiror, även den högsta av dem – Tallinns TV-torn som reser sig lite mer avlägset från stadskärnan. Under sommarsäsongen fylls plattformen av uteserveringar och danskvällar.
St. Nikolaikyrkan & Museum
Denna imponerande 1200-talskyrka inhyser ett museum som fokuserar sig på kristen konst och som exponerar medeltida gravstenar, enastående altarskåp och Tallinns mest kända målning – Bernt Notkes kusliga verk Dansa med döden från 1400-talet. Byggnadens akustik gör den dessutom till en utmärkt konsertsal där orgel- eller körkonserter hålls i stort sett varje helg. Fritt inträde med Tallinn Card.
Utsiktsplatsen Patkul
Utsiktsplatsen som ligger på Dombergets norra sida ligger synbar på bergets kalkstenshäll. Till höger kan man se stadsmuren med sina försvarstorn. Till vänster ligger stadsdelarna Kalamaja och Pelgulinn med järnvägsstationen som landmärke. En trapp med slingrande trappsteg, byggd år 1903, leder nedför berghällen mot Nunne gata och Shnelli park.
Bra att veta
Tallinns Turistinformation
Har du en fråga? Behöver du vägledning eller söker du Tallinn Card? Det kan vara bra att veta att hjälpen finns nära till hands. Den hjälpsamma personalen på Tallinns bekvämt belägna turistinformationscenter är alltid redo att hjälpa dig med vägvisningar, tips, gratis kartor, broschyrer, bokningar av rundturer och guider, inköp av Tallinn Card och mer. Du kan också kontakta dem per telefon, fax eller e-post innan du anländer. Annars kan du bara sticka dig in med dina frågor eller använda centrets gratis Wi-Fi för att göra utforskningar på egen hand.
Ankomst - med flyg
Stadens internationella flygplats, Lennart Meri Tallinn Airport, erbjuder utomordentliga faciliteter och ett brett urval tjänster. Dess bekväma läge – bara 4 km från centrum – innebär att det går förvånansvärt fort att ta sig till de flesta destinationer.
Ankomst - sjövägen
Färjor korsar Finska viken mellan Tallinn och Helsingfors flera gånger om dagen. De kör sträckan på ungefär 2 till 3 timmar. Från sent på våren till sent på hösten trafikerar också snabba fartyg rutten och minskar resetiden till bara 1,5 timmar. Färjorna mellan Tallinn och Stockholm avgår varje kväll, resan tar ungefär 15 timmar. St Peter Line:s kryssningsfartyg gör en rundresa på Östersjön två gånger i veckan och kan anlitas för en enkelresa på natten från Tallinn till S:t Petersburg. Man kan göra returresan med buss eller tåg. I vissa fall kan kryssningspassagerare som fortsätter sin resa stanna över i S:t Petersburg utan visum. Världens största kryssningsarrangörer har inkluderat Tallinn i sina kryssningsrutter – staden tar emot över 300 besök per säsong, vilket gör den till den tredje mest besökta kryssningsdestinationen i Östersjöområdet. Passagerarterminalerna ligger på gångavstånd från den medeltida Gamla stan.
Ankomst - med buss
Internationella förbindelser erbjuds av Lux Express och Ecolines. Reguljära rutter som förenar Tallinn med Riga, Vilnius och S:t Petersburg har flera avgångar per dag. Internationella och intercity-bussar anländer till och avgår från centralbusstationen i Tallinn (Tallinna Autobussijaam): Lastekodu 46, tfn +372 680 0900.
Hälso- och säkerhetstips
Vid en olycka eller plötslig sjukdom, ring efter ambulans gratis från vilken telefon som helst: 112. Apoteken är vanligen öppna kl. 10:00-19:00. Två av dem är öppna hela natten: Südameapteek – Tõnismägi 5, tfn: +372 644 2282 och Vikerlase 16, tfn: +372 638 4338. Apoteken i shoppingcentren är vanligen öppna 9:00-21:00. Det krävs inga vaccinationer eller hälsocertifikat för inresa till Estland. Det är frivilligt att ha sjukförsäkring. De estniska trafiklagarna stadgar att det är obligatoriskt att ha en lysande reflektor på högra sidan av ytterkläderna nattetid eller vid dålig sikt, i synnerhet på vintern.
Kommunikation och postkontor
Tallinn har blivit berömt för sin rikliga förekomst av gratis, offentlig Wi-Fi, som finns att tillgå i nästan varje café, restaurang, hotell och vandrarhem, samt på öppna platser såsom torg och parker. Tallinns centralpostkontor är beläget på Narva mnt 1, och är öppet Må-Fr 08.00-20.00, Lö-Sö 10.00- 16.00. Tfn +372 617 7033, info@omniva.ee, www.omniva.ee För att ringa utomlands, välj 00 och 372 för Estland och därefter telefonnumret.
Valuta och tull
Nationell valuta: Euro (1 euro = 100 cent) De flesta banker är öppna vardagar från 9:00 till 18:00. Western Union -tjänst finns att tillgå på de flesta postkontor och banker i Tallinn. Du kan hitta en tullguide för resande till Estland på www.emta.ee. Du kan också kontakta tullens helpdesk: +372 696 7435, +372 696 7436. Tax Free Shopping: Kontrollera återbäringsmöjligheterna hos Global Blue, www.globalblue.com, info@globalblue.com eller +372 669 0545.
Ström
Elströmmen är 220 volt växelström, 50 Hz, Det används europeiska 2-poliga stickkontakter.
Boka hyrbil

Boka hyrbilen smidigt och enkelt inför resan.

Boka hotell
Boka hotell

Här kan du enkelt boka din hotellvistelse genom vår samarbetspartner booking.com.