På denna webbplats använder vi cookies.
Genom att fortsätta vara inne på webbplatsen godkänner du hur vi använder cookies. Här får du mer information och vilka inställningar du kan göra

Besök Arlanda i sommar

2013-07-08, kl. 14:00

Stockholm Arlanda Airport är mer än en flygplats. Här finns mängder av butiker och restauranger, samtidigt som man kan roa sig med flight spotting genom de stora panoramafönstren eller på en iordningsställd utkiksplats. Den som är mer intresserad av djur och natur kan gå en naturrunda på några kilometer. I närheten av flygplatsen finns Halmsjöbadet med wakeboardbana och badplats.

Vid en inventering 2012 upptäcktes 426 olika arter av växter och djur bara kring flygplatsens banor. Marken gödslas aldrig och gräset klipps ofta vilket ger ovanligt bra förutsättningar för många arter. Naturens biologiska mångfald har lett till ett samarbete mellan Swedavia, ArtDatabanken och Världsnaturfonden, WWF.

Den som vill studera naturen kan följa den fyra kilometer långa naturled som går runt Halmsjön. Där kan man spana efter några av de mest sällsynta blomsterarterna, som exempelvis fältgentianan och finnögontrösten, som båda blommar i augusti. På djursidan märks fjärilen bastardsvärmare, totalt existerar det sju olika sådana arter varav tre finns på Arlanda. Invid Halmsjön hittar vi Lejdens naturvårdsområde, med några av Sveriges äldsta och bäst bevarade naturbetesmarker. Här kan man även se kor som betar i vackra omgivningar.

De som är intresserade av shopping och god mat har också anledning att bege sig till Arlanda i sommar. Flygplatsen har ett brett utbud av shopping, mat och aktiviteter av olika slag. I SkyCity finns mängder av butiker och på nya Clarion Hotel Arlanda Airport finns en utomhuspool. På sommaren är det dessutom gratis parkering två timmar på lördagar och söndagar. Erbjudandet gäller den stora utomhusparkeringen framför Clarion Hotel.

Till Arlanda tar man sig också enkelt med både buss och tåg. Arlanda Express erbjuder särskilda sommarpriser, och sedan december 2012 trafikerar SL:s pendeltåg Arlanda Central, vilket gör Arlanda till den fjärde största tågstationen i Sverige.