På denna webbplats använder vi cookies.
Genom att fortsätta vara inne på webbplatsen godkänner du hur vi använder cookies. Här får du mer information och vilka inställningar du kan göra

Förbättrad inflygning till Arlanda

2012-08-22, kl. 14:19

Natten mellan den 22 och den 23 augusti delas inflygningarna söderifrån upp. Flyget som ska till Bromma får en inflygningsväg och flyget som ska till Arlanda får en annan.

Sedan länge har flygplan som ska till antingen Bromma eller Arlanda och kommer söderifrån fått dela på samma inpassering in i Stockholms luftrum, ungefär vid Trosa. Vid vissa tidpunkter blir trängseln vid inpasseringen så stor att det leder till förseningar i flygtrafiken. Men nu införs ytterligare en inpassering strax öster om Trosa specifikt för Arlandaflyget.

Trafiken till Bromma har ökat med cirka 8 procent sedan 2009 och till Arlanda har trafiken ökat med cirka 5 procent under samma period. I huvudsak är det trafik via Trosa som står för ökningen.

Att dela på inflygningarna mot Bromma och Arlanda har länge stått högt på önskelistan för att förenkla och effektivisera trafiken. Möjligheten till detta har dock begränsats på grund av militära övningsområden öster om Trosa. Men i december 2011 kom Försvarsmakten och LFV fram till en lösning som innebar en justering av ett antal militära övningssektorer vilket frigjorde utrymme för en ny inflygningsväg.

Denna delning har gjorts på mycket höga höjder och kan möjligen vara märkbar söder om Stockholm. Ovanför centrala Stockholm är Arlandaflyget praktiskt taget tillbaka i det vanliga spåret igen. Förhoppningen är nu att uppdelningen ska underlätta för Arlandaflyget att göra fler gröna inflygningar än tidigare.

Läs mer om gröna inflygningar här