På denna webbplats använder vi cookies.
Genom att fortsätta vara inne på webbplatsen godkänner du hur vi använder cookies. Här får du mer information och vilka inställningar du kan göra

Nationalmuseum visar fotoutställningen Crossing Borders på Arlanda i vår

2013-12-20, kl. 10:21

Under våren och sommaren visar Nationalmuseum fotoutställningen Crossing Borders på Stockholm Arlanda Airport. Den innehåller porträtt av internationellt kända svenskar som på olika sätt har utmanat och överskridit gränser. Bland de avbildade personerna finns bland annat Zlatan Ibrahimovic, Tomas Tranströmer, Noomi Rapace, Jan Eliasson och Ingvar Kamprad.

Noomi Rapace, foto Thron Ullberg
Foto: Thron Ullberg, Noomi Rapace © Thron Ullberg

Utställningen Crossing Borders öppnar den 19 mars i Terminal 5 på Arlanda. Den består av fotografiska porträtt av kända svenskar som blivit uppmärksammade och nått framgång utanför landet, men som också i andra avseenden utmanat och överskridit gränser.

Här finns toppidrottare som Zlatan Ibrahimovic och Therese Alshammar, stjärnor inom musik, litteratur och film som Ann Sofie von Otter, Tomas Tranströmer, Noomi Rapace och Tomas Alfredson samt välkända profiler inom politik och näringsliv som Inga-Britt Ahlenius, Jan Eliasson och Ingvar Kamprad. Porträtten är utförda av svenska fotografer som Denise Grünstein, Hans Gedda, Eric Broms och Thron Ullberg.

Utställningen är en del i samarbetet med Swedavia för att visa konst och design på flygplatser. På Arlanda får Nationalmuseum möjlighet att nå en större och mer internationell publik. Flygplatsen besöks årligen av ca 20 miljoner resenärer.

Utställningen är även ett led i satsningen på att stärka och utveckla verksamheten vid Statens porträttsamling som idag är en del av Nationalmuseums samlingar. Statens porträttsamling, som huvudsakligen finns på Gripsholms slott, är världens äldsta nationella porträttgalleri. I den finns över 4 600 porträtt av framstående svenskar från 1500-talet till idag. I samband med utställningen på Arlanda förvärvar muséet de utställda porträtten, vilket innebär en markerad satsning på att öka antalet samtida och aktuella svenskar i porträttsamlingen.

Utställningen pågår mellan den 19 mars och den 2 augusti 2014.