På denna webbplats använder vi cookies.
Genom att fortsätta vara inne på webbplatsen godkänner du hur vi använder cookies. Här får du mer information och vilka inställningar du kan göra

Satsning på elväg vid Arlanda

2014-05-15, kl. 15:22

Idag meddelade Trafikverket att elvägsprojektet vid Arlanda får en miljon kronor. Pengarna ska användas till projektering för att bygga en elväg för transporter mellan Arlanda flygplats och Rosersbergs logistikområde.

- Det här är en unik satsning och vi är jätteglada att Arlanda är ett av de områden som valts ut som pilot för att testa framtidens elvägar. Det understödjer vårt fokus på miljösmarta lösningar, säger Fredrik Jaresved, chef Kvalitet & Samhällskontakter på Arlanda.

Fördelen med elvägar är att de kan integreras i befintligt vägsystem och infrastruktur. Trafikverket genomför just nu en innovationsupphandling av elvägar och ger alltså sitt stöd för att en kilometer av den en mil långa befintliga vägen mellan Arlanda och logistikcentret i Rosersberg, ska elektrifieras. Sträckan kommer att trafikeras av lastbilar som går i skytteltrafik mellan flygplatsen och logistikcentret i Rosersberg. Och redan hösten 2015 kan elvägen testas i praktiken.

Det ekonomiska stödet för projekteringen ges till ett konsortium med WSP Analys & Strategi, Kilenkrysset, Elways, NCC, e-Traction, Arlandastad Holding och Airport City Stockholm (samägt av Sigtuna kommun, Swedavia och Arlandastad Holding) och KTH.

Tekniken bygger på en elskena i vägbanan som driver och laddar fordonen under resan. Utöver sänkning av koldioxidutsläppen ger detta en lägre totalkostnad än dagens fossildrivna vägfordon enligt Gunnar Asplund, vd på företaget Elways, och uppfinnaren bakom lösningen.

Läs mer om Elways (öppnas i nytt fönster)