På denna webbplats använder vi cookies.
Genom att fortsätta vara inne på webbplatsen godkänner du hur vi använder cookies. Här får du mer information och vilka inställningar du kan göra

Gröna flygningar

Gröna flygningar är ett koncept i tre delar – grön avgång, raka flygvägar och grön inflygning. Var för sig och tillsammans bidrar de till ett grönare flyg – som gynnar både flygbolag och passagerare. Vid en grön inflygning bullrar det lite mindre samtidigt som bränsleförbrukningen och luftutsläppen blir lägre.

Klicka på bilden för att göra den större.

Grön inflygning innebär att flygplanet sjunker kontinuerligt från sin marsch-höjd till landningsbanan. Genom att sjunka kontinuerligt behövs i det närmaste inget motorpådrag vilket sparar bränsle och utsläpp.

Inflygningarna kan spara upp till 150 kilo bränsle och minska buller

Eftersom flygplanets dator har kontinuerlig kontakt med utrustning på marken kan hela flygningen anpassas efter den exakta landningstidpunkten. Det innebär också att flygledaren och piloten tillsammans kan planera en jämn inflygning - planet glidflyger istället för dagens stegvisa.

En sådan inflygning kan spara upp till 150 kg bränsle och 450 kg koldioxidutsläpp. Dessutom innebär Grön inflygning att bullret minskar något i närområdet kring flygplatsen då flygplanet inte behöver göra motorpådrag på lägre höjder.

Gröna inflygningar används av 60 olika flygbolag

Gröna inflygningar har utvecklats på Arlanda i ett samarbete mellan Swedavia, internationella flygledarorgan och SAS. Idag genomförs de av cirka 60 olika flygbolag på  Arlanda. Än så länge har gröna inflygningar bara kunnat genomföras under lågtrafik eftersom det inte går att blanda gröna och normala inflygningar under högtrafik.

Green Connection - kortare flygningar

Green Connection är ett projekt som syftar till att optimera och förkorta hela flygningar. I projektet har tester genomförts där flygvägen mellan Arlanda och Göteborg Landvetter Airport har förkortats med hjälp av modern satellitbaserad teknik.