På denna webbplats använder vi cookies.
Genom att fortsätta vara inne på webbplatsen godkänner du hur vi använder cookies. Här får du mer information och vilka inställningar du kan göra

Res klimatsmart till och från Arlanda

Marktransporter står för mer än hälften av Stockholm Arlanda Airports koldioxidutsläpp och flygplatsen arbetar hela tiden med att minska utsläppen. Det ska vara enkelt och smidigt att göra klimatsmarta val när du reser till och från flygplatsen och målet för 2012 är att minst hälften av alla resenärer ska åka kollektivt.

Stor utmaning att minska utsläpp

Att minska utsläpp från marktransporter till och från flygplatsen är en av Arlandas stora utmaningar eftersom de står för den största delen av det totala koldioxidutsläppet. Flera initiativ har tagits för att det ska vara enkelt att göra miljömedvetna val när du planerar din resa till och från Arlanda. Förra året reste 47 procent av resenärerna kollektivt hit, men årets mål är att minst hälften av alla resenärer ska åka kollektivt.

Ett klimatsmart resande till och från flygplatsen

Idag finns möjlighet att resa med snabbtåg, fjärrtåg, pendeltåg och flera olika busslinjer. Merparten av bussarna från Flygbussarna körs dessutom på svenskodlad ekologisk rapsolja och flera lokala bussar körs med etanol. Bussarna från Swebus är numera märkta med Bra Miljöval, vilket är en garanti för att de uppfyller Naturskyddsföreningens miljökrav.

På Arlanda finns självbetjäningsautomater för köp av buss- och tågbiljetter. I ankomsthallen och i bagagehallen i Terminal 5 ligger också infokiosker - automater som ger förslag på det bästa sättet att resa kollektivt från flygplatsen.

Stora satsningar på miljötaxi

Sedan juli 2011 får endast miljötaxi hämta resenärer vid flygplatsen och redan 2005 infördes förtur för miljötaxi i kösystemet utanför terminalerna. Dessutom var Arlanda med och lanserade Sveriges första eltaxi i samarbete med Taxi 020 och Mitsubishi 2011.

Extra förmånligt för dig med miljöbil

De resenärer som själva kör till flygplatsen med miljöbil parkerar sedan några år tillbaka i bästa läget på alla flygplatsens parkeringsplatser. De med elbil parkerar utan kostnad och har dessutom möjlighet att ladda bilen gratis.

Ett klimatarbete i toppklass

Satsningar på klimatsmarta lösningar har gett resultat – arbetet med att minska koldioxidutsläppen har gjort att Arlanda ligger på högsta nivån i det europeiska program som graderar flygplatsers klimatarbete.