På denna webbplats använder vi cookies.
Genom att fortsätta vara inne på webbplatsen godkänner du hur vi använder cookies. Här får du mer information och vilka inställningar du kan göra

Arlanda bygger för fler resenärer

Skiss av Arlandas nya uppställningsplats, skapad av arkitektbyrån Tengbom.
2016-09-02, kl. 09:10

Antalet resenärer från Stockholm Arlanda Airport har ökat kraftigt de senaste åren. För att skapa smidigare flöden för resenärerna och göra plats för fler flygplan startar två stora projekt, som beräknas vara klara i slutet av nästa år.

För att kunna ta emot fler resenärer och flygplan bygger Arlanda ut. De två projekt som startar nu ingår i en större satsning på förbättrad tillgänglighet, som kommer att pågå de närmaste åren.

– De stora investeringar vi planerat för i lång tid sätter nu igång på allvar på flera områden på Arlanda. Behovet är stort för att möta den växande trafiken och för att utveckla flygplatsen till att fortsätta säkra Stockholms och hela landets tillgänglighet med flyg, säger Kjell-Åke Westin, flygplatsdirektör på Stockholm Arlanda Airport.

Smidigare inresa

Det ena projektet ska göra det smidigare att resa in i Sverige. Gränskontrollen och transfersäkerhetskontrollen i gateområde 11-24 i Terminal 5 får två nya passager. Det kommer även byggas fler rulltrappor och hissar så att det blir enklare att ta sig från plan tre till gränskontrollen på plan fyra. Dessutom kommer taket att lyftas för att skapa ett ljusare och luftigare intryck. 

Plats för fler flygplan

Det andra projektet som nu drar igång handlar om att bygga en ny uppställningsplats för flygplan som inte behöver stå vid en gate. Den kommer att rymma totalt elva normalstora flygplan eller fem flygplan av större modell.

Fler projekt på gång

Sedan 2010 har antalet resenärer vid Arlanda ökat med cirka 40 procent. Swedavia investerar 13 miljarder fram till 2043 för att möta den stora resenärsökningen och öka tillgängligheten. Andra projekt som ingår i satsningen innebär bland annat en utbyggd säkerhetskontroll vid Terminal 5, fler terminalnära parkeringsplatser och en handelsplats med fler butiker, restauranger och annan service.

Bilden är en skiss av Arlandas nya uppställningsplats, skapad av arkitektbyrån Tengbom. 

Läs mer om utvecklingen av Arlanda