På denna webbplats använder vi cookies.
Genom att fortsätta vara inne på webbplatsen godkänner du hur vi använder cookies. Här får du mer information och vilka inställningar du kan göra

Glödhet show med glasblåsning på Arlanda

2013-09-02, kl. 16:16

Nu kommer du som reser via Stockholm Arlanda Airport att kunna se svenskt glas blåsas på flygplatsen i en på många sätt ”glödhet” show. Projektet går under rubriken ”Kingdom of Crystal” och tanken är att du ska få uppleva den svenska glaskonsten på nära håll och kunna köpa unika souvenirer som skapas på flygplatsen. Glaset munblåses på plats i en äkta småländsk hytta, som tillfälligt är inbyggd på flygplatsen i Terminal 5.

Svenskt glas är världsberömt och en central del av vår kulturhistoria, där Glasriket i Småland med sina många glasbruk spelar en nyckelroll. Glaskonst från bruk som Kosta Boda, Orrefors och Målerås är också storsäljande souvenirer på våra flygplatser. Nu får du som resenär en fysisk upplevelse av det svenska kristallundret och uppleva hettan från en glasugn – redan inne på flygplatsen.

- Vi är sannolikt den enda flygplatsen i världen som har en egen glasugn. Det är inget enkelt projekt att få bygga upp en hytta som är 1 500 grader varm på en flygplats. Men nu har vi möjlighet att ge Arlandas resenärer en inspirerande upplevelse av svensk glaskonst, säger Michael Persson Gripkow, marknadsdirektör på Swedavia.

Under ”Kingdom of Crystal”-projektet kommer professionella munblåsare från Glasriket i Småland att skapa specialgjorda glasprodukter som enbart finns tillgängliga på Arlanda under showperioden. ”Kingdom of Crystal”-showen pågår klockan 9.00 - 17.00 varje dag i Terminal 5:s Duty Free-butik på Arlanda flygplats under september och oktober. De glasbruk som deltar är Målerås Glasbruk AB, Orrefors Kosta Boda, Glasriket AB och Växjö Co.

Om Glasriket

Glasriket är ett litet område i Kronobergs och Kalmar län i Småland, där Emmaboda, Lessebo, Nybro och Uppvidinge kommuner ingår, vars många glasbruk attraherar mer än en miljon besökare varje år.