På denna webbplats använder vi cookies.
Genom att fortsätta vara inne på webbplatsen godkänner du hur vi använder cookies. Här får du mer information och vilka inställningar du kan göra

Nationalmuseum och Arlanda i konstsamarbete

2013-10-24, kl. 09:33

Under våren 2014 invigs en fotoutställning på Arlanda med porträtt av internationellt kända svenskar. Det är resultatet av ett samarbete mellan Nationalmuseum och Swedavia och som därmed skapar möjligheter att njuta av muséets konst och design i samband med flygresan.

Med temat Crossing Borders öppnar Nationalmuseum under våren en utställning i Terminal 5 vid Stockholm Arlanda Airport. Utställningen består av fotografiska porträtt av internationellt kända svenskar, som på olika sätt har utmanat och överskridit gränser.

Samarbetet skapades som en del av Swedavias strävan att skapa upplevelser och mervärde på flygplatserna. Detta arbete sammanföll med att Nationalmuseums museibyggnad stängs för renovering under en period. Under renoveringen visas delar av samlingarna i tillfälliga lokaler på Konstakademien i Stockholm och genom samarbeten med länsmuseer och konsthallar runt om i landet. Nu har turen också kommit till flygplatsen som konstarena.

– Renoveringen ger oss ett utmärkt tillfälle att visa vår konst där vi aldrig har visat den förut. På flygplatser finns fantastiska möjligheter för många att ta del av våra utställningar. Vi är mycket glada över samarbetet som gör att vi kan erbjuda ytterligare visningsplatser för konst och design, säger Berndt Arell, överintendent på Nationalmuseum.

– Vi vill skapa flygplatser som våra resenärer ser fram emot att besöka. Samarbetet med Nationalmuseum är något utöver det vanliga och att få visa nyskapande upplevelser tillsammans med dem tror vi är ett samarbete som alla tjänar på, säger Michael Persson-Gripkow, marknadsdirektör på Swedavia.

Om Nationalmuseum

Nationalmuseum är Sveriges ledande konst- och designmuseum. Samlingarna omfattar äldre måleri, skulptur, teckningar och grafik samt konsthantverk och design fram till idag. Museibyggnaden genomgår en renovering och beräknas öppna igen under 2017. Verksamheten fortgår genom samarbeten, turnerande utställningar och i tillfälliga lokaler på Konstakademien på Fredsgatan 12 i Stockholm. Nationalmuseum samarbetar med Svenska Dagbladet, Fältman & Malmén och Grand Hôtel Stockholm.

Mer information finns på Nationalmuseums webbplats.