På denna webbplats använder vi cookies.
Genom att fortsätta vara inne på webbplatsen godkänner du hur vi använder cookies. Här får du mer information och vilka inställningar du kan göra

Tips och nöjen för barnfamiljer på Arlanda inför höstlovet

2013-10-25, kl. 09:43

I helgen kommer du som reser med barn inför höstlovet att mötas av bagagevärdar, särskilda barnmenyer i restaurangerna, gratis Bamsetidningar och en särskild familjekö i säkerhetskontrollen, så kallat ”kids track”, på Stockholm Arlanda Airport. Allt för att underlätta er vistelse på flygplatsen.

För att göra resan enklare, roligare och mer effektiv anordnar nu Stockholm Arlanda Airport särskilda aktiviteter för dig som reser med barn under höstlovets första helg, 25 till 27 oktober. Under dessa dagar kommer ni bland annat att:

 • möta extra värdar som hjälper till att lasta bagage på parkeringsbussarna,
 • få gratis Bamsetidningar på bussarna,
 • få särskilda erbjudanden i butikerna och barnmenyer på flygplatsens olika restauranger,
 • få tillgång till den unika familjekön i säkerhetskontrollen, så kallat ”kids track”, som testas ända fram till årsskiftet.

-  Vi arbetar kontinuerligt med att öka trivseln på våra flygplatser och de här extrainsatta aktiviteterna tror vi kan göra resandet roligare och lättare för våra yngre resenärer och deras föräldrar. Förhoppningsvis kan vi göra detta till återkommande aktiviteter under de perioder då många barn reser, säger Kjell-Åke Westin, flygplatsdirektör Stockholm Arlanda Airport.

Lekytor och flygplansspaning

Utöver de specialinsatta aktiviteterna under höstlovets början finns sedan tidigare en barnlounge i Elsa Beskows värld, Junibacken, piratskepp, bra platser för flygplansspaning och fordonsspaning och särskild barntoalett. I terminalerna finns kartor uppsatta som visar var lekplatser och butiker finns.

Kartan kan också laddas ner eller skrivas ut i förväg.
Ladda ner karta
Lekyta i Terminal 5

Lekyta i Terminal 4

Tips om hur vistelsen på flygplatsen med barn kan underlättas

 • Kom i tid så att varken barn eller vuxna blir stressade, minst två timmar
  innan avgång är rekommenderat.
 • Låna sulky på flygplatsen för smidig förflyttning när den egna vagnen är incheckad.
 • Låt barnen springa av sig innan ombordstigning, till exempel i lekmiljöerna kring Junibacken och Elsa Beskows värld som finns på flygplatsen.
 • Skriv ut karta över terminalen i förväg för att snabbt hitta olika ”barnstationer”.
 • Lämna ytterkläderna på effektförvaringen vid resa till en varm destination.
 • Märk gärna barnen med föräldrarnas mobiltelefonnummer ifall ni skulle komma ifrån varandra.

Undersökning om vad barnfamiljer efterfrågar på resan

Snabbare incheckning och säkerhetskontroll samt bättre lekmöjligheter på flygplatsen är just de önskemål som barnfamiljer efterfrågar för att göra resan enklare. Det visar en undersökningen som Swedavia tillsammans med TNS Sifo har genomfört kring svenskarnas syn på resor.

Snabbare incheckning och säkerhetskontroll (57 procent av de tillfrågade), bättre underhållning på planet (51 procent) samt bättre lekmöjligheter för barn på flygplatsen (39 procent) är det som efterfrågas mest av personer som reser med barn. Det framkommer i en undersökning gjord av Swedavia som tittat på svenskarnas syn på resor och semestrar.

Undersökningen har gjorts av TNS Sifo på uppdrag av Swedavia om svenskarnas syn på resor och semestrande. Respondenterna är slumpmässigt utvalda personer mellan 18-79 år. 3796 personer har tillfrågats att delta i undersökningen som gjordes via webben mellan den 30 september till och med den 9 oktober 2013. Av de personer som deltog i undersökningen har 455 personer svarat på frågor som handlar om att resa med barn.