Pappapoddaren Nisse Edwall: Så undviker du semesterkaos

Nisse Edwall ligger bakom den populära Pappapodden, en podcast om föräldraskapets mysterier och mirakel, som han gör tillsammans med kollegan Manne Forssberg. Dessutom bloggar han på modetidningen Café, skriver krönikor i Metro och syns ofta som relationsexpert i Nyhetsmorgon på TV4. Här berättar han om hur man undviker både skilsmässa och semesterkaos inför resan.

− När man reser med familjen råder undantagstillstånd så man får ha viss förståelse för att man kanske är lite sur eller fräser. Det är en ganska stor organisation att flytta sig själv, sin fru och sina barn från ett ställe till ett annat, det gäller att gilla läget. Om man ser själva resan som "det här är himmelriket" så kommer det nog bli svårt, men om man fattar att det här är ett nödvändigt ont som vi måste ta oss igenom så kan man till slut ha det lite kul, säger Nisse Edwall.

Han säger också att det först och främst gäller att ha koll på sina förväntningar så att ingen blir besviken, men han har även några väldigt konkreta tips för hur resan kan bli så smidig som möjlig.

− En grundregel är ju att man ska utgå ifrån att allt kan gå åt helvete när man är med barnen. Worst case scenario-tänk så att man inte blir chockad när det händer något skit. Om allt flyter på så känns det som en vinst men vad händer om någon kissar på sig? Toabesök och blöjbyte är alltid centralt när det gäller barn, så det gäller att ha en plan för det.

När toabesöket för stunden är avklarat brukar det alltid vara någon som blir hungrig och behöver mat. Här tipsar Nisse om att försöka tänka som när man är i fjällen och se till att alltid ha fickorna fulla med grejer som man kan skicka till barnen när de börjar bli hungriga. Att förbereda små presenter är ett annat tips som vi även känner igen från tvillingarna Lagergren.

− Min poddkollega Manne tipsade om att alltid ha små presenter som man kan slå in och ge till barnen för att få lite ordning på dem. Gärna saker som de kan bygga ihop och pyssla lite med, till exempel pennor, papper eller saker som det händer lite mer med när man öppnat så kan man vinna lite värdefull tid.

Efter att man har lokaliserat gaten, försäkrat sig om att hela familjen är med och äntligen kan slappna av, brukar shopping stå högt upp på schemat för att fördriva tid, något som även barnen verkar uppskatta.

"Själv brukar jag alltid köpa Biotherm-deodoranter på flygplatsen. I butik i stan kostar den 250 spänn och på flygplatsen finns det alltid typ 3 för 350 kronor."

− Min äldsta son är nio år nu så nästa gång vi reser utomlands ska han få lite fickpengar på flygplatsen så att han också kan gå runt och kolla i affärerna och döda lite tid. Själv brukar jag alltid köpa Biotherm-deodoranter på flygplatsen. I butik i stan kostar den 250 spänn och på flygplatsen finns det alltid typ 3 för 350 kronor. Egentligen vill jag typ inte ens säga det här för då kanske de ändrar på det erbjudandet.

Väl framme på slutdestinationen har Nisse ett bra tips för hur man som pappa kan få en rejäl skjuts i självförtroendet.

− Som pappa får man ju aldrig någon skit om man är med sina barn, särskilt utomlands. Om man vill ha snabb och enkel boost för självförtroendet så ska man gå runt med en bebis i en bärsele på ett all inclusive. Om man dessutom samtidigt skjuter det andra barnet i en vagn så kommer folk göra vågen och fråga om man är verklig. Man blir hyllad som en gud.

Nisse Edwall

Sju tips till dig som reser med barn och partner

Nisse Edwall

Nisse Edwall

Poddare och bloggare

Att resa med familjen är det häftigaste som finns. Att se saker med sina barns ögon
gör att man upptäcker saker i vår värld som man inte hade en aning om existerade.
Att resa med sina barn är också det vidrigaste som finns. Men det behöver inte vara så.

1. Det finns Taco Bar på Arlanda
Hungriga barn i kombination med mystiska prosciuttomackor och lömska tapas har i min familj aldrig lett till något positivt. GLÄDJEN som infann sig när jag insåg att Taco Bar finns på Arlanda visste inga gränser. Taco hej hungriga barn - vi ses aldrig mer.

2. Förvänta dig en kombination av Ragnarök och Harmagedon
Ett vanligt misstag jag gjort genom historien är att tänka positivt inför flygresan. Helt fel väg att gå. Det bästa man kan göra är att förbereda sig på det absoluta värsta (borttappade snuttisar, nerkissade kläder, arga medresenärer osv.). Genom detta vinner man två saker: 1. Man förbereder sig på det värsta och 2. det blir aldrig så illa som man tänkt vilket skapar en megabra känsla.

3. Det kommer inte alltid vara så här
När man står där med en gråtande partner, ett skrikande barn och ytterligare ett annat barn som man inte har någon som helst aning om var det befinner sig kan det vara viktigt att påminna sig om hur det också kan vara att resa och att det du för stunden upplever är ett tillfälligt undantag från detta.

4. Var ute i god tid
Bara för att du flyger i tjänsten flera gånger i månaden så är det absolut inte läge att spela världsvan och komma till flygplatsen i sista stund och försöka glida igenom allt som du brukar göra annars. Det går inte att jämföra att resa med barn med att resa själv. Det är som att jämföra tennis med typ päron. Nej, hellre vara där några timmar innan avgång så att man har gott om tid för allt som kan hända (och som kommer hända).

På Arlanda finns Kids track som ger dig och barnen en egen snabbare och smidigare passering.

5. Glid igenom säkerhetskontrollen
Tänker du att det bara är George Clooney, Nicole Kidman, Bill Gates et consortes som kan glida igenom säkerhetskontrollen? Tänk om - på Arlanda finns Kids track som ger dig och barnen en egen snabbare och smidigare passering.

6. Fickpengar
Har du som jag en åttaåring som börjar klättra på väggarna så fort det inte hänt något på ca 2 sekunder? Jag har löst det genom att ge min son en liten slant - en hundring typ - som han får gå bananas med i Tax Free-shoppen. Håller honom ändå sysselsatt i 20 minuter. ALLTID NÅGOT!

7. Glöm inte att packa extrakläder i handbagaget
En gång glömde jag det. Det gör jag aldrig om. Mina kallingar passade nästan som shorts åt min dåvarande tvååring. Det var inte asskönt att flyga utan kallingar.

Tapas på Barino Biotherm deodorant Nisse Edvall i vipen