Tvillingarna Lagergren: Så blir resan en barnlek

Alldeles oavsett om du är förälder eller inte har du helt säkert ett antal erfarenheter av barn i flygplatsmiljö. Vissa positiva, andra kanske mindre positiva. Jessica och Angelica Lagergren driver till vardags var sin blogg om livet, föräldraskap och familjeliv och tillsammans driver de den hyllade Tvillingpodden. Här nedan delar de med sig av sina bästa tips för att göra resan till en barnlek.

Jessica: Åtta fördelar att resa med barn

Angelica: Åtta grymma tips till dig som reser med barn

− Jag är ensamstående på halvtid med mina två barn och när jag har dem själv så måste jag skriva ordentliga packlistor, det finns liksom ingen annan att skylla på om man skulle råka glömma något. Ett bra tips är att bära in väskorna i bilen dagen innan så att det bara är att sätta sig i bilen och dra när det är dags, säger Angelica Lagergren.

Systern Jessica medger att hon kanske inte är den bästa på att komma ihåg att packa i god tid, men däremot brukar hon vara den som försöker hålla koll på alla viktiga papper.

− Jag önskar verkligen att jag alltid packade i god tid, men det gör jag inte. Jag brukar packa kvällen innan eller samma dag som flyget går. Däremot brukar jag vara den som håller koll på alla pass och papper, jag skriver ut allt i fysisk form också.

De flesta utlandsflygen går från Terminal 5 och här har barnfamiljer en egen ingång till säkerhetskontrollen, Kids track, som gör det både snabbare och smidigare att passera.

Efter säkerhetskontrollen är det tax free-shopping som gäller för tvillingarna.

− Det första vi gör när vi kommit igenom säkerhetskontrollen är att springa till taxfreen! Vi är väldigt sminkintresserade så vi letar efter smink och skönhetsprodukter. Det är inte heller helt ovanligt att man missat att ta med solskyddsprodukter till barnen och då kan man köpa det där.

− Sedan så går vi alltid till Pocket Shop och köper alldeles för många böcker. När man reser med barn så har man oftast inte så jättemycket tid till läsning men det spelar ingen roll, det hör till att köpa böcker.

Tvillingarna Lagergren och deras barn är vid det här laget vana resenärer och delar gärna med sig av några tips för att göra hela reseupplevelsen smidigare.

− Det är viktigt att tänka på handbagaget och se till att man har ombyteskläder. En annan bra grej är att göra små paket till barnen som man ger dem under resans gång. Det behöver inte vara några fina grejer utan det kan vara typ en pysselbok eller nyckelring som man slår in. Om barnen sköter sig får de ett litet paket. Det funkar jättebra på längre resor, säger Jessica.

− Hur man än försöker preppa så kommer det ändå bli några stressmoment. Ladda iPad och telefoner med batterier, serier och hörlurar. Som förälder får man inte bry sig så mycket om vad alla andra tycker om ens barn, det skapar bara ännu mer onödig stress, men hörlurar måste man bara ha. Och se till att köpa en bra deodorant!

På Stockholm Arlanda Airport finns två lekplatser: en i Terminal 4 och en i Terminal 5 där fågeln Flajt kommer att flytta in.

− Vi har letat efter Flajt, men aldrig sett hen i verkligheten. Däremot har vi kollat på filmen på nätet flera gånger och barnen älskar Flajt så vi har lärt oss dansen allihopa. Man får ju se till att vara ute i god tid så att barnen får leka av sig. Att åka ut till flygplatsen är början på semestern.

De kommande åren kommer Stockholm Arlanda Airport att utvecklas och tvillingarna Lagergren var inte sena med att bidra med sina visioner för framtidens flygplats.

− En sushi-restaurang med rullband, säger Jessica.

− Och en hörna med VR-glasögon där man kan se destinationen som man ska åka till redan på flygplatsen, svarar Angelica.

− Och en till hörna med silent disco där barnen kan dansa bort all energi. Och en station med iPads som de kan få låna. Det kommer krävas många hörn i framtiden.

− En barnhörna, som på Ikea, där man kan lämna in barnen så att man kan få en lugn stund och kanske ta ett glas bubbel innan flyget går.

Jessica: Åtta fördelar att resa med barn

Jessica Lagergren

Jessica Lagergren

Bloggare och poddare

Att resa med barn kan skapa en del svettiga tillfällen, inte minst ombord på planet där barn sällan vill sitta helt still. Men det finns en hel del fördelar att resa tillsammans med barn. Här är åtta av dem.

1. Du får längta
Barn längtar efter saker på ett väldigt speciellt sätt. Gör en kalender där ni kryssar dag för dag fram till er efterlängtade resa och räkna hur många dagar det är kvar.

2. Du får äta mer
Barn äter sällan upp all sin mat. Perfekt för dig som hungrig vuxen! När du ska ut och resa finns det massor av ställen att välja mellan på flygplatsen när det är dags att äta. På Arlanda finns bland annat Taco Bar och Max.

3. Egen väg i säkerhetskontrollen
Visste du att barnfamiljer har egen ingång till säkerhetskontrollen i Terminal 5 på Arlanda? Den ligger mot gaterna F26-F69. Smidigt och gör så att ni snabbare kommer igenom säkerhetskontrollen och ta del av allt roligt som finns innanför.

4. Du upplever allt till max
Passa på att se resan genom ditt barns ögon. Mycket av det vi som vuxna ser och upplever är första gången för våra barn. 

5. Du får lära känna nya människor
Ett barn är ofta nyfiket och hälsar mer än gärna på andra. Ta tillfället i akt och lär känna dina medpassagerare, suckarna från andra kommer bli betydligt färre när ni har bekantat er med varandra.

6. Du har aldrig tråkigt
Kön till incheckningen blir en labyrint och att gå på toaletten blir ett äventyr. Med barn blir det sällan tråkigt. Njut i stället för att stressa.

7. Du får låna vagn
På Arlanda kan du som reser med barn låna en sulky. Perfekt när springet i benen tar slut och ditt barn behöver vila.

8. Du ser väntan som något kul
En rolig nyhet på Arlanda är maskoten Flajts lekplats i Terminal 5. Här finns massor av skoj att göra medan ni väntar på ert flyg. Det kan vara skönt att låta ditt barn leka av sig innan ni ska gå ombord på planet.

Jessica Lagergren kollage

Jessica och Angelica utforskar Arlanda

Angelica: Åtta grymma tips till dig som reser med barn

Angelica Lagergren

Angelica Lagergren

Bloggare och poddare

Det där pirret som alltid infinner sig i min mage när jag ska ut och resa hoppas jag aldrig försvinner. För mig är det viktigt att vara ute i god tid, speciellt när jag ska resa med barnen. Vad som helst kan hända och jag ogillar att stressa. 

1. Packa allt kvällen innan
Se till att ha packat ner allt ni ska ha med er på resan kvällen innan. Ibland är det lätt att tänka "Jag gör det där i morgon" men i ärlighetens namn är det skönare att ha det gjort. Lägg även fram kläder ni ska resa i så att det är smidigt att bara hoppa i till exempel tights och tröja.

2. Packa handbagage i en ryggsäck
Att ha en tung väska på axeln skapar onödig irritation, packa därför ditt och barnens handbagage i en ryggsäck. Tips på saker att ha med är våtservetter, snacks, ipad, bok, laddare och några roliga leksaker. En uppsättning med extrakläder är också alltid bra att ha med på resan.

3. Åk till flygplatsen i god tid
Åk ut till Arlanda extra tidigt så slipper du och familjen känna stress. Det finns många olika restauranger att äta på, butiker att shoppa i och ställen att bara sitta och ta det lugnt på. Missa inte Flajts lekhörna som precis öppnat.

4. Se till att barnen får röra på sig
Flygplatser har ofta stora ytor att röra sig på. Låt barnen göra av med extra energi genom att busa runt innan det är dags att lyfta.

5. Ät något gott
Ladda upp inför flygningen och ät någonting riktigt gott. Mitt favoritställe ute på Arlanda är just nu Joe and The Juice (när jag reser ensam) och Taco Bar när jag flyger med barnen.

6. Låt semestern starta på Arlanda
Gör upplevelsen på flygplatsen till en del av din semester. Lämna alla måsten hemma och åk ut till flygplatsen och njut. Vänta inte med att få semesterfeeling tills du ligger i solstolen på hotellet. Nej, börja njuta i samma stund som du lämnat in dina resväskor. Checka ut när du checkar in.

7. Gör små paket
Om du och barnen ska flyga långt kan det vara bra att slå in leksaker i små paket. Paketen ska helst vara leksaker barnet kan underhålla sig med, som en målarbok och några kritor, ett spel eller en pysselbok. Kanske en påse med legobitar. Skippa presenter som låter!

8. Andas
Det är faktiskt inte hela världen om ditt barn skulle skrika eller gråta på flygresan. Barn är barn och måste få visa alla typer av känslor.

Kollage Angelica Lagergren