Välkommen att se utställningen i ankomsthallen.

Designvärlden befinner sig i en spännande fas med tekniska möjligheter men också stora utmaningar för att skapa ett hållbart samhälle. Crossing borders – Smart design visar svenska designprodukter inom design och digital kommunikation, samt design för hållbar utveckling. 

Utställningen är en del av ett samarbete mellan Nationalmuseum och Swedavia. Syftet är att visa konst och design på flygplatser i Sverige. Nationalmuseum har Sveriges största samling av design och konsthantverk. 

Cykelhjälm Corpora Aid

Cykelhjälm Corpora Aid, POC Sports

Med den röststyrda appen C.Me och lysdioder på hjälmen kan cyklisten kommunicera en sväng eller inbromsning på samma sätt som bilens blinkers och bromsljus. Om cyklisten skulle bli medvetslös vid en olycka kommunicerar en kraschsensor den geografiska positionen.

klocka

Energy Aware Clock, RISE Interactive

Klockan kopplas trådlöst till hemmets elcentral och visar när på dygnet familjen förbrukar mest energi. Gårdagens användning bleknar långsamt bort så att man kan jämföra med dagens. Visualiseringen av elförbrukningen kan bidra till ökad medvetenhet om familjens vanor och medlemmarna kan minska sina ekologiska fotavtryck.

Handsåg Handsaw System

Handsåg Handsaw System, Ergonomidesign/Veryday, SNA Europe & Bahco

Utbytbara sågblad med olika grovlek ökar inte bara sågens funktion utan förlänger också dess livslängd. De ergonomiskt designade handtagen, även för vänsterhänta, har en låsmekanism för ett enkelt byte av sågblad. När ett blad nötts ut kan det återvinnas medan handtaget fortsatt fungerar.

Gitarr Atom, 3D-printad nylon

Gitarr Atom, 3D-printad nylon, Olaf Diegel

Tekniken att skriva ut tredimensionella föremål öppnar nya möjligheter för designer, konsumenter och producenter. Tekniken är materialsnål eftersom det inte blir något spill och objekten kan skrivas ut varsomhelst i världen, vilket kommer att minska transporter i framtiden. Kanske köper vi en digital fil till en gitarr och skriver ut den på vår lokala mataffär?

Vaser, 3D-printad porslin

Vaser, 3D-printad porslin, Hilda Nilsson

Rädslan för att tekniken tar över något specifikt mänskligt har funnits hos människor i alla generationer. Hilda Nilsson manipulerar 3D-printerns digitala upprepning genom att för hand påverka porslinslerans tryck genom skrivarhuvudet, vilket skapar unika objekt.

Engångstoalett Peepoo

Engångstoalett Peepoo, Anders Wilhelmsson, Peter Thuvander, Camilla Wirseen, Peepeople / International Aid Services

Många människor saknar tillgång till en toalett. Detta skapar enorma problem då avföring kan sprida allvarliga sjukdomar och förorena omgivningen samt skapa stora sociala problem. Peepoo är en personlig engångstoalett som är självrenande och helt biologiskt nedbrytbar. Peepoo fungerar som ett mikro-reningsverk där enzymet Urea renar och bryter ner avföring till näringsrikt gödsel.

Sladd, The Power Aware Cord

Sladd, The Power Aware Cord, RISE Interactive, Poweraware AB

När vi öppnar en vattenkran ser vi hur vattnet strömmar och kan reglera mängden efter behov. Kan man skapa motsvarande medvetenhet kring den osynliga elektriciteten? Forskare och designer vid RISE Interactive har utvecklat en sladd som lyser starkare ju mer ström som förbrukas. Sladden finns på marknaden i dag.