Destination:

Växjö

Lokal
temperatur

12°

Lokal
tid

04:53

Växjö

Växjö är hjärtat i sydost – mitt i Småland, mitt i södra Sverige. Här finns det mycket att se, uppleva och göra. Staden är full av unika butiker och restauranger i världsklass. Här råder en blomstrande kultur- och konstscen, en närvarande kafékultur och det finns flera prisbelönta kulinariska kök. Vill du njuta av en äkta småländsk naturupplevelse följer du en av de många cykel- och promenadleder rakt ut i skogarna! Ett glasrike finns runt hörnet, ett möbelrike likaså. Välkommen!

Hitta resa

Växjö
Reseguiden logo
Växjö Domkyrka
Linnégatan 2A, Växjö

Växjö Domkyrka är en av Smålands mest besökta platser. Kyrkan är från 1100-talet. Domkyrkan ligger vid Växjösjön mitt i Linnéparken och de ståtliga spirorna syns över nästan hela staden. Kyrkan är fylld med småländsk glaskonst och en rundvandring tar dig igenom flera av bibelns berättelser. Altarskåpet, som är skulpterat av den kände konstnären Bertil Vallien, formar Livets träd: från död till liv.

Växjö konsthall
Västra Esplanaden 10, Växjö

Konsthallen visar utställningar med svenska och internationella konstnärer. Utöver utställningar har konsthallen ett brett programutbud med kulturkvällar, föreläsningar, konserter, workshops och happenings. Konsten i konsthallen är samtida, och syftet är att vara uppdaterade och visa gränsöverskridande konst. De har två utställningsrum. Ibland arrangerar de så kallat konstlabb, där man kan testa på olika konstformer, både för barn och vuxna. Inträdet är alltid fritt till konsthallens egna evenemang och utställningar.

PM & Vänner
Storgatan 22-24

PM & Vänner har sedan många år tillhört toppskiktet av svensk gastronomi. Restaurangen har erhållit en rad internationella och svenska utmärkelser. Den gastronomiska filosofin bygger på de småländska hörnstenarna "Skog, äng & sjö" och man letar ständigt efter de allra bästa råvarorna samt viner som är ursprungstypiska. Det närproducerade och ekologiska står alltid i centrum. PM & Vänner har en stjärna i Guide Michelin och är listade i White Guide.

Kafé de luxe
Sandgärdsgatan 19, Växjö

I Kafé de luxes mysiga lokaler träffas folk av olika slag och åldrar för att fika, äta eller ta ett glas öl. Det erbjuds dagtid såväl fräscha luncher som gott kaffe och nybakat fikabröd. Kvällstid serveras en säsongsanpassad á la carte, där råvaror från grannbonden möter kryddor från fjärran land. Happy hour varje eftermiddag. En trappa nee finns en levande dans- och konsertlokal. Sommartid öppnas det upp på verandan med utebar.

Växjö city

I Växjö city får du storstadens puls och den lilla stadens generösa välkomnande. Här hittar du över 200 butiker, uteserveringar, mysiga kaféer och restauranger i alla prisklasser och smaker. Flera av verksamheterna har öppet sju dagar i veckan. Växjö city har fått utmärkelsen Årets stadskärna.

Grand Samarkand
Hejaregatan 32, Växjö

Ett 70-tal butiker, kaféer och restauranger inryms i köpcentret Grand Samarkand. Klassiska varumärken inom mode, både svenska och internationella, blandas med nya spännande koncept. Grand Samarkand är öppet sju dagar i veckan. Grand Samarkand har utsetts till Nordens bästa köpcentrum.

Kollektivtrafik

Kollektivtrafiken i Växjö utgörs av buss. De flesta bussar utgår från eller passerar resecentrum. I resecentrum finns även ett kundcenter. Några år framöver kommer citybussarna inte att passera eller stanna vid resecentrum på grund av att området byggs om och utvecklas. Citybussarna utgår istället från Kronobergsgatan i Växjö. BILJETTER Du kan köpa biljett på följande sätt; - På bussen (med kreditkort eller kontanter. Vid betalning med kontanter tillkommer en extra avgift). - Mobilbiljett genom appen ”Länstrafiken Kronoberg”. Finns i App Store och Google play. - Resekort (finns som rabattkort och periodkort). Resekortet kan du köpa ombord på bussen, hos Länstrafikens kundcenter eller övriga försäljningsställen. BESÖKSBILJETT Det finns även en besöksbiljett, vilket passar dig som är turist eller tillfällig besökare och som vill göra flera buss- eller tågresor under vistelsen. Besöksbiljetten finns med giltighet i Växjö stadstrafik och för hela länet under 24 respektive 72 timmar. Besöksbiljett för Växjö stadstrafik finns att köpa ombord på bussen, på kundcenter i Växjö resecentrum samt på övriga försäljningsställen. Besöksbiljett för hela länet köper du i biljettautomaterna på tågstationerna. BRA ATT VETA - Om det finns plats får du ta med dig en vanlig tvåhjulig cykel på tåg och i Regiontrafiken. - Cykel får inte tas med på bussen i stadstrafik. - Du får ta med barnvagn utan avgift om det finns plats på bussen. Föraren bestämmer om det finns plats. - Du får inte dricka alkohol på bussar, i tåg, i vänthallar eller vid väderskydd. Klicka på länken för tidtabeller och reseplanerare.

Cyklar

CYKLAR FÖR UTHYRNING Önskar du hyra cykel när du är i Växjö gör du det hos: Smålands Cykel - Uthyrning av vanliga cyklar Västra Esplananden 15 352 31 Växjö 0470-475 48 Växjö MTB - Uthyrning av mountainbikes Hagadalsvägen 10 352 46 Växjö 073-55 36 158 / info(at)vaxjomtb.com RentBike - Uthyrning av vanliga cyklar, elcyklar och mountainbikes Hagadalsvägen 10A 352 46 Växjö 073-55 36 158 / info(at)rentbike.se CYKELPUMPAR - Det finns fem cykelpumpar i Växjö centrum som är gratis att använda. Speakers Corner längs med Storgatan, Vattentorget vid Vilhelm Mobergsgatan, på stationsområdet vid Västerbron, på Arenastaden vid parkeringen vid Vida Arena intill Storgatan och Längs med Kungsgårdsvägen vid busshållplatsen nära Vingavägen. - Cykelpumparna kan också användas till barnvagnar och rullstolar. CYKELKARTA Växjös cykelkarta innehåller flera cykelstråk samt tips och regler för cyklister. Kartan hittar du digitalt genom att klicka på länken.

Arrival Guides Logo