Destination:

Växjö

Växjö

Växjö är hjärtat i sydost – mitt i Småland, mitt i södra Sverige. Här finns det mycket att se, uppleva och göra. Staden är full av unika butiker och restauranger i världsklass. Här råder en blomstrande kultur- och konstscen, en närvarande kafékultur och det finns flera prisbelönta kulinariska kök. Vill du njuta av en äkta småländsk naturupplevelse följer du en av de många cykel- och promenadleder rakt ut i skogarna! Ett glasrike finns runt hörnet, ett möbelrike likaså. Välkommen!

Hitta resa

Växjö
Reseguiden logo
Fotboll

Växjö DFF är laget som har haft en kometkarriär och gått från division 1 till Damallsvenskan på två år. Under sin andra säsong i Damallsvenskan kommer de att bjuda på spännande matcher hemma på Myresjöhus Arena. Biljetter kan köpas på Myresjöhus Arena. Östers IF har en lång fotbollstradition och klubben daterar tillbaka till 1930. Laget spelar i näst högsta ligan i Sverige, Superettan. Biljetter kan köpas på hemmaarenan Myresjöhus Arena eller online.

Cykla

Att cykla är populärt i Växjö. Vi har många bra leder att utforska - allt från Växjöåttan på 8 km till Sydostleden på hela 270 km. Du kan även cykla Växjö runt på drygt 40 km. Klicka på webblänken för att se alla cykelturer i Växjö.

PM & Vänner

PM & Vänner har sedan många år tillhört toppskiktet av svensk gastronomi. Restaurangen har erhållit en rad internationella och svenska utmärkelser. Den gastronomiska filosofin bygger på de småländska hörnstenarna "Skog, äng & sjö" och man letar ständigt efter de allra bästa råvarorna samt viner som är ursprungstypiska. Det närproducerade och ekologiska står alltid i centrum. PM & Vänner har en stjärna i Guide Michelin och är listade i White Guide.

Adress
Storgatan 22-24
Izakaya Moshi

En izakaya är en japansk pub eller "slink in". Det kan vara lyxigt eller enkelt men de vällagade smårätterna står alltid i centrum. Inspiration hämtas från Japan men också från Vietnam, Korea och Kina. White Guide-ställe.

Adress
Södra Järnvägsgatan 2, Växjö
Växjö City

I Växjö City får du storstadens puls och den lilla stadens generösa välkomnande. Cityliv på småländska, helt enkelt. Växjö City har prisats som Årets stadskärna och är en mötes- och handelsplats där mycket är på gång. Här hittar du också över 200 butiker, mängder av uteserveringar, mysiga kaféer och restauranger i alla prisklasser och smaker. Det är öppet alla dagar i veckan. I Växjö City finns en unik glasgata med spännande verk av våra mest kända glaskonstnärer.

Grand Samarkand

Ett av Växjös största utflyktsmål de senaste åren är shopping centret Grand Samarkand, som har utsetts till Nordens bästa köpcentrum. Ett 70-tal butiker, caféer och restauranger väntar på dig. Klassiska varumärken inom mode, både svenska och internationella, blandas med nya spännande koncept och människor. Grand Samarkand är öppet sju dagar i veckan.

Kollektivtrafik

Kollektivtrafiken i Växjö utgörs av buss. De flesta bussar utgår från eller passerar resecentrum. I resecentrum finns även ett kundcenter. Några år framöver kommer citybussarna inte att passera eller stanna vid resecentrum på grund av att området byggs om och utvecklas. Citybussarna utgår istället från Kronobergsgatan i Växjö. BILJETTER Du kan köpa biljett på följande sätt; - På bussen (med kreditkort eller kontanter. Vid betalning med kontanter tillkommer en extra avgift). - Mobilbiljett genom appen ”Länstrafiken Kronoberg”. Finns i App Store och på Google play. - Resekort (finns som rabattkort och periodkort). Resekortet kan du köpa ombord på bussen, hos Länstrafikens kundcenter eller övriga försäljningsställen. BESÖKSBILJETT Det finns även en besöksbiljett, vilket passar dig som är turist eller tillfällig besökare och som vill göra flera buss- eller tågresor under vistelsen. Besöksbiljetten finns med giltighet i Växjö stadstrafik och för hela länet under 24 respektive 72 timmar. Besöksbiljett för Växjö stadstrafik finns att köpa ombord på bussen, på kundcenter i Växjö resecentrum samt på övriga försäljningsställen. Besöksbiljett för hela länet köper du i biljettautomaterna på tågstationerna. BRA ATT VETA - Om det finns plats får du ta med dig en vanlig tvåhjulig cykel på tåg och i Regiontrafiken. - Cykel får inte tas med på bussen i stadstrafik. - Du får ta med barnvagn utan avgift om det finns plats på bussen. Föraren bestämmer om det finns plats. - Du får inte dricka alkohol på bussar, i tåg, i vänthallar eller vid väderskydd. Klicka på länken för tidtabeller och reseplanerare.

Cyklar

CYKLAR FÖR UTHYRNING Önskar du hyra cykel när du är i Växjö gör du det hos: Smålands Cykel - Uthyrning av vanliga cyklar Västra Esplananden 15 352 31 Växjö 0470-475 48 Växjö MTB - Uthyrning av mountainbikes Hagadalsvägen 10 352 46 Växjö 073-55 36 158 / info(at)vaxjomtb.com RentBike - Uthyrning av vanliga cyklar, elcyklar och mountainbikes Hagadalsvägen 10A 352 46 Växjö 073-55 36 158 / info(at)rentbike.se CYKELPUMPAR - Det finns tre cykelpumpar i Växjö centrum som är gratis att använda. En vid Stationsområdet på norra sidan om Västerbron, en vid Vattentorget och en vid Speakers Corner i korsningen Storgatan/Bäckgatan. - Cykelpumparna kan också användas till barnvagnar och rullstolar. CYKELKARTA Växjös cykelkarta innehåller flera cykelstråk samt tips och regler för cyklister. Kartan finns att hämta hos Växjö Turistcenter eller digitalt genom att klicka på länken.