På denna webbplats använder vi cookies.
Genom att fortsätta vara inne på webbplatsen godkänner du hur vi använder cookies. Här får du mer information och vilka inställningar du kan göra

Markbulleravskärmning

Ett arbete med en markbulleravskärmning intill bostadsområdet Bromma Kyrka pågår.

Skiss över SkyWall3D-grafik: Red-architectes, skissbild.

Bakgrund

I tävlingen Swedavia Airport Innovation Challenge 2014 blev vinnarbidraget SkyWall, en avskärmande teknik som fungerar bra för att reducera markbuller.

Om tävlingen

Strax före jul 2013 lanserades tävlingen Swedavia Airport Innovation Challenge 2014 där syftet var att hitta en smart och effektiv lösning för markbulleravskärmning i bostadsområdet Bromma Kyrka, strax intill flygplatsen.

Intresset för tävlingen var stort, närmare tusen deltagare från 87 olika länder deltog och totalt fick tävlingen nära hundra bidrag. Priset i tävlingen var 100 000 kronor.

Om lösningen

  • Bygger på en avskärmande teknik som fungerar bra för att reducera markbuller.
  • Resultaten för ljuddämpning är realistiska.
  • Modern, innovativ och tidlös med en utformning som stärker upplevelsen av flygplatsens landskap både från marken och från luften.
  • SkyWall är utformat i ett genomskinligt material som förhindrar att skärmen utgör en barriär mellan flygplatsen och bostadsområdet.
  • Utsikten från bostäderna mot flygplatsen bibehålls, vilket är viktigt för grannarna.

Det är viktigt att poängtera att vinnarbidraget är en skissmodell.

Vinnarna

Franska arkitektbyrån Red-architectes och arkitekterna Albin Rousseau, Gabriel de Boisriou och Albert Hassan.

Juryn

Juryn bestod av representanter från Swedavia, representanter från Villaägareföreningen i Bromma Kyrka, en akustiker, en landskapsarkitekt och en byggprojektledare.

Vad händer nu?

Ett lokalt projekt har startats för att göra anpassningar till de lokala förhållandena som råder för Bromma. Arbetet pågår och mer information kommer i våra informationskanaler under 2015.