På denna webbplats använder vi cookies.
Genom att fortsätta vara inne på webbplatsen godkänner du hur vi använder cookies. Här får du mer information och vilka inställningar du kan göra

Terminal

Översiktsbild

Framtidens terminal på Bromma Stockholm Airport.

Terminalen ska byggas ut, byggas till och byggas om för att ge ökad kapacitet för resenärsprocesser. Här vill vi skapa en välkomnande och behaglig atmosfär för våra resenärer och ge bra förutsättningar för våra restauranger och butiker.

Ytor

Tillbyggnad cirka 2 000 kvadratmeter
Ombyggnad cirka 3 200 kvadratmeter

Ny terminal med kapacitet för 3 miljoner resenärer

Målet är att flygplatsen ska kunna ta emot 1 200 passagerare i timmen under peak-timmarna. 900 passagerare ska få plats i gate-ytan mot dagens maxnivå på 500-600 personer. Det ger en total på 3 miljoner resenärer per år när allt är färdigt.

Samtidigt ska det fortsättningsvis vara smidigt att flyga från Bromma i framtiden, vi vill inte växa på bekostnad av kvalitet och service.

Den nya ankomsthallen byggs bredvid dagens ankomsthall

Den största förändringen är de nya lokalerna för ankommande resenärer. Den nya ankomsthallen ska byggas bredvid dagens ankomsthall där det idag ligger en mindre byggnad som inte används.

På den nya ytan går det att bygga i lugn och ro eftersom den inte är i vägen för någon. När den väl är klar kan annan verksamhet flyttas till dit under tiden som ytor för avgående trafik byggs.

Dagens ankomsthall och de driftsutrymmen som ligger intill planeras i nästa steg att byggas om till en del av den nya avgångshallen. Gaterna kommer dessutom att byggas ut ytterligare mot start- och landningsbanan.

Vad händer inne i terminalen?

Inne i terminalen kommer det bli fler säkerhetskontroller – från dagens fyra-fem till sex nya med möjlighet att öka med ytterligare två. Det blir färre incheckningsdiskar och incheckningsmaskiner då utvecklingen går mot att allt fler resenärer är incheckade när de kommer till flygplatsen.

Ytan i avgångshallen blir dubbelt så stor och på våningen ovanför gaten, kommer en ny lounge att byggas.

Byggnadsminnesmärkt terminal

Då stora delar av terminalen är byggnadsminnemärkt måste vi bygga om utan att göra åverkan på dessa byggnadsminnen. Bland annat går det inte att ändra på stommen som är byggd av stålbalkar från den gamla Tranebergsbron, den vingformade takkonstruktionen och hela fasaden. Det betyder att vi inte kan bygga ihop den nuvarande terminalen med den planerade ankomsthallen. Däremot går det att binda dem samman med en gångtunnel.

Hur kommer resenärer och boende nära flygplatsen att påverkas?

Vår förhoppning är att det ska fungera som vanligt för resenärerna. Det kommer se annorlunda ut men vi gör vårt bästa för att informera om vad vi gör. Närboende ska inte störas eftersom ombyggnationen sker i liten skala i och runt omkring terminalen.

Tidsplan

Ankomsthall: klart hösten 2017
Avgångshall: våren 2017 - hösten 2018