På denna webbplats använder vi cookies.
Genom att fortsätta vara inne på webbplatsen godkänner du hur vi använder cookies. Här får du mer information och vilka inställningar du kan göra

Brommas returburkar får läkande egenskaper

2014-10-27, kl. 14:41

PET-flaskor och returburkar på Bromma Stockholm Airport kommer att hjälpa Läkare Utan Gränser att rädda liv.

– På det här sättet kan vi förena både våra högt ställda miljömål med vårt sociala ansvarstagande. Bromma är hela Sveriges flygplats och en naturlig plats att vilja bidra till att hjälpa medmänniskor, säger Tove Möller, mångfaldschef på Swedavia som genomför projektet tillsammans med Returpack Pantamera.

Flygplatskoncernen Swedavia har inlett ett projekt med pantåtervinningsbehållare på fem svenska flygplatser. Efter Stockholm Arlanda Airports inledning i somras är det nu Bromma Stockholm Airports tur att få behållare som uppmanar resenärerna att skänka panten till människor i nöd.

Summan av all pant som läggs i behållarna skänker Swedavia och Returpack oavkortat till organisationen Läkare Utan Gränser.

Returburksprojektet ingår i Swedavias arbete för hållbart företagande. Insamlingen av returflaskor och -burkar fyller flera viktiga syften:

– Vi arbetar för en hållbar utveckling och det här minskar risken för att returförpackningar hamnar i sopförbränning. Det här är en del i vårt samarbete med Läkare Utan Gränser, som är en organisation som stämmer väl överens om vår syn på socialt ansvarstagande, säger Tove Möller på Swedavia.

– Samarbetet med ligger i linje med vårt sociala hållbarhetsarbete på flygplatsen och vi ser fram emot att utveckla det arbetet vidare med smarta och resenärsnära aktiviteter, där våra resenärer kan vara med och bidra på ett naturligt och smidigt sätt när de reser till eller från flygplatsen, säger Nina Sandler, försäljningschef på Bromma Stockholm Airport. 

Returpack bedömer att panten från enbart Bromma per år kan ligga på tiotusentals kronor. Att ta tillvara på de stora mängderna pant hjälper dels Returpack i arbetet med att öka återvinningen samtidigt som det blir ett bidrag till Läkare Utan Gränsers livsviktiga verksamhet i katastrofdrabbade områden.

– Projektet med Bromma Stockholm Airport och Swedavia hjälper Returpack i arbetet att öka återvinningen samtidigt som det ger det ett värdefullt bidrag till Läkare Utan Gränsers livsviktiga arbete i katastrofdrabbade områden säger Rickard Andersson, produktchef på Returpack.

– De här pengarna kommer användas till att förstärka våra medicinska humanitära insatser som räddar liv i olika katastrofer och konflikter runt om i världen, säger Johan Mast, generalsekreterare på Läkare Utan Gränser.

Returbehållarna är placerade på olika ställen på flygplatserna. På Bromma kan man hitta dem utanför toaletterna i avgångshallen och i ankomsthallens mittpunkt, där många resenärer idag lämnar ifrån sig PET-flaskor och burkar.

Naturvårdsverkets mål med den svenska återvinningen av metallburkar och PET-flaskor är 90 procent. I dagsläget återvinns drygt 89 procent av dessa förpackningar.