Reseinformation med anledning av Coronavirus

Med anledning av coronaviruset förlänger UD sin avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder fram till den 15 juli 2020. Som en konsekvens har en rad flygbolag och researrangörer tillfälligt upphört eller minskat antalet flyg till ett stort antal destinationer och länder.

EU inför ett tillfälligt inreseförbud till Schengenområdet för resenärer som inte är medborgare i EU. UD avråder från alla icke nödvändiga resor utanför Sverige. Som en konsekvens har en rad flygbolag och researrangörer tillfälligt upphört eller minskat antalet flyg till ett stort antal destinationer och länder.

Information om vilka flyg som avgår och inte uppdateras löpande och kommer att synas på Swedavias webbplats under sidorna Ankomster och Avgångar. 

Hjälp oss att minska smittspridningen. Tänk på att hålla 2 metes avstånd till andra personer i till exempel incheckning, säkerhets- och passkontroll. Var rädda om er!

För information om din resa - kontakta ditt flygbolag 

För information om vad som gäller för resa – besök UD:s webbplats eller appen UD Resklar 

 


Reseinformation

Flera länder har med mycket kort varsel infört inreserestriktioner och stoppar flygtrafik. Det svenska utrikesdepartementet avråder från alla ej nödvändiga resor utanför Sverige t.o.m. den 15 juli 2020 då en ny utvärdering kommer att göras. Som en konsekvens har många flygbolag tillfälligt upphört eller minskat antalet flyg till ett stort antal destinationer och länder.


Olika länders regler

På UD:s webbplats Sweden Abroad eller i appen Resklar hittar du uppdaterad information om vad som gäller i olika länder.


Tillfälligt förbud mot resor till EU via Sverige

Den svenska regeringen har beslutat att tillfälligt förbjuda resor till EU via Sverige i syfte att mildra effekterna av coronavirusets utbrott och minska spridningen av covid-19. Läs mer på regeringens webbplats.

 


Covid-19 hantering på flygplatsen

Nya föreskrifter och allmänna råd från Folkhälsomyndigheten onsdag 1 april

Hjälp oss att minska smittspridning. Håll avstånd till personer runtomkring, läs mer på Folkhälsomyndighetens webbplats

Swedavia följer händelseutvecklingen kring det nya coronaviruset och har ett nära samarbete med ansvariga myndigheter.

Säkerheten för resenärer, medarbetare och samarbetspartners har alltid högsta prioritet på Swedavias flygplatser. I samråd med ansvariga myndigheter inom smittskyddsområdet har Swedavia säkerställt att de procedurer som utförs i säkerhetskontrollen sker på ett tryggt sätt. Utöver det har bland annat rengöring av backar och ytor i säkerhetskontrollen intensifierats. Swedavia följer utvecklingen och står i ständig kontakt med smittskyddsläkare och Folkhälsomyndighet.

I Sverige är det Folkhälsomyndigheten som har det övergripande nationella ansvaret för befolkningens skydd mot smittsamma sjukdomar. Regionerna, de tidigare landstingen, är regionalt ansvariga för smittskyddet.

Swedavia står i ständig kontakt med ansvariga myndigheter och vidtar de åtgärder som de bedömer nödvändiga. På våra flygplatser följer vi utvecklingen dag för dag och har etablerade rutiner för samverkan och hantering av sjukdomsfall.

ens webbplats där Frågor & svar-sidan uppdateras kontinuerligt: Folkhälsomyndighetens Frågor & svar 


Munskydd

Flera flygbolag kräver nu att alla passagerare ska bära munskydd ombord på flyget. Var uppmärksam på den information du får från ditt flygbolag och om detta gäller dig och din resa.

Air Leap säljer munskydd på flygplatsen.


Råd för din resa

Har du frågor om en kommande resa eller frågor om av- eller ombokning bör du ta kontakt med ditt flygbolag eller din researrangör – du hittar en lista med flygbolag här. 

Hallå Konsument har information om dina rättigheter som konsument kring avbokning av resor i samband med coronaviruset. Läs mer här.


Information om inställda flyg eller av- och ombokning av flygresa

Vad händer om min flygresa blir inställd och jag inte kan flyga hem?

Har du frågor om inställt flyg, av- eller ombokning bör du ta kontakt med ditt flygbolag eller din researrangör. Du kan också besöka UD:s webbplats eller appen UD Resklar för råd om din hemresa. 

Hallå Konsument har information om dina rättigheter som konsument kring avbokning av resor i samband med coronaviruset. Läs mer här.


Är butiker och restauranger öppna?

Det finns just nu ett begränsad utbud på flygplatsen. Öppettiderna kan variera och är anpassade efter flygens avgångar. 


Kollektivtrafik och taxi

Går kollektivtrafiken fortfarande?

Kollektivtrafik och flygbussar är i drift. Vi hänvisar till deras webbplatser för uppdaterade tidtabeller.  


Finns det fortfarande taxibilar?

Taxi och alternativa tjänster är fortfarande tillgängliga.


Jag eller någon i min familj är inte svensk medborgare, och har en planerad inresa till Sverige under den närmsta tiden. Hur fungerar det nu och vad gäller angående visum, kommer jag/vi att komma in?

UD:s webbplats Sweden Abroad eller i appen Resklar hittar du uppdaterad specifik information om vad som gäller i olika länder. 
UD har öppnat ett särskilt nummer för frågor kring coronaviruset och resande: 08-405 92 00

Kontakta ditt flygbolag för korrekt resespecifik information. Många flygbolag har öppnat särskilda nummer för frågor gällande resor i närtid som man hittar på deras webb.