På denna webbplats använder vi cookies.
Genom att fortsätta vara inne på webbplatsen godkänner du hur vi använder cookies. Här får du mer information och vilka inställningar du kan göra

Värmeproduktion med 100 % förnyelsebart bränsle på Arlanda

Swedavia är först i världen med att elda med 100 % förnybart bränsle.

Panncentralen för värmeproduktion på Stockholm Arlanda Airport byggdes på 1960-talet i samband med flygplatsens uppförande. Under åren har det eldats kolpulver, gasol, och olja. För att möta de ökade miljökraven har nu anläggningen konverterats för eldning av 100 % förnyelsebart bränsle, HVO (Hydrerade Vegetabiliska Oljor). Swedavia blir därmed först i världen att elda HVO för värmeproduktion!

HVO är en syntetisk diesel som framställs genom hydrering av växt- och djurfetter. HVO tillverkas huvudsakligen av slakteriavfall och rapsolja. HVO är ett bränsle för alla typer av dieselmotorer och är ur användningssynpunkt identiskt med fossil diesel.

Att flygplatsen nu har 100 % miljövänlig värmeproduktion firades med en invigning precis innan årsskiftet, där det traditionella bandet klipptes för den ”nygamla” pannan.

Mejla Thomas, thomas.olsson2@swedavia.se, om du vill veta mer om anläggningen.

Här står en glad och stolt komfortchef, Thomas Olsson, med några av sina medarbetare vid invigningsceremonin i panncentralen.