På denna webbplats använder vi cookies.
Genom att fortsätta vara inne på webbplatsen godkänner du hur vi använder cookies. Här får du mer information och vilka inställningar du kan göra

Frakt- och passagerarflyg

Swedavia äger, driver och utvecklar ett nätverk av tio svenska flygplatser. Under 2015 reste totalt 37,6 miljoner passagerare till och från Swedavias flygplatser – Stockholm Arlanda Airport och Göteborg Landvetter Airport har flest passagerare.

Frakt- och passagerarflyg

För 2015 som helår ökade resandet vid Swedavias flygplatser med fem procent. 480 000 starter och landningar genomfördes.

Interkontinental linjetrafik

Den interkontinentala trafiken har under de senaste åren svarat för en stor ökning. Stockholm Arlanda Airport har sedan 2013 fått nya direktlinjer till bland annat Hongkong, Bangkok, Dubai, Las Vegas, Los Angeles, New York, San Francisco, Fort Lauderdale, Tel Aviv, Casablanca och Teheran. I stort sett samtliga linjer, som alla representerar betydande satsningar för de aktuella flygbolagen, visade en god utveckling. 

Även inrikes var passagerarökningen god och den svenska inrikestrafiken är nu tillbaka på samma nivå som i början av 2000-talet. Samtliga Swedavias flygplatser har också minst två flygbolag verksamma, vilket bidrar till ökad konkurrens och fler valmöjligheter. 

Swedavias tio flygplatser 2015

  • Kiruna Airport, 260 000 passagerare
  • Luleå Airport, 1,2 miljoner passagerare
  • Umeå Airport, 1,05 miljoner passagerare 
  • Åre Östersund Airport, 465 000 passagerare 
  • Stockholm Arlanda Airport, 23,2 miljoner passagerare 
  • Bromma Stockholm Airport, 2,5 miljoner passagerare
  • Göteborg Landvetter Airport, 6,2 miljoner passagerare
  • Visby Airport, 431 000 passagerare 
  • Ronneby Airport,  217 000 passagerare 
  • Malmö Airport, 2,2 miljoner passagerare 

Ekonomi

Sverige har en välmående ekonomi med en ökande BNP och en låg inflationstakt. Sverige har även en relativt låg arbetslöshet och små inkomstklyftor jämfört många andra länder. Sverige är starkt exportdrivet och rankas som ett av världens tio mest konkurrenskraftiga länder. Idag är landet ett av världens 13 länder med AAA i kreditbetyg.

Affärsverksamhet

Sverige har en relativt bred näringslivsprofil med stora verksamheter kopplade till landets naturtillgångar, telekom-, bil- och läkemedelsindustrin. Globala företag som Volvo, H&M och SKF har nämnts tidigare, och listan kan göras lång med företag som grundats och behållit stor verksamhet i Sverige – SCA, Sandvik, SSAB, IKEA,  Scania och Electrolux är andra exempel. En stor del av den svenska affärsverksamheten är privatägd.

Turism

Sverige har under de senaste åren haft en positiv utveckling i antal internationella bäddnätter. Ökningstakten är starkare än i Europa och världen totalt och har under de senaste åren ökat med mer än 100 procent. 2015 ökade de utomeuropeiska gästnätterna i Sverige med drygt 20 procent.