På denna webbplats använder vi cookies.
Genom att fortsätta vara inne på webbplatsen godkänner du hur vi använder cookies. Här får du mer information och vilka inställningar du kan göra

Gotland

Gotland är en svensk ö som är hemvist för 65 000 personer. Ön är känd för sin speciella natur som skiljer sig en hel del från den nordiska naturen i allmänhet. Eftersom ön består av kalksten finns här en flora och fauna som i vissa fall är unik för Gotland. Kusten varierar runt ön, men det mest utmärkande inslaget är förmodligen de karstformationer som kallas raukar.

Visby är den viktigaste staden och berömd för sin medeltida miljö med en 3,4 kilometer lång ringmur, smala gränder och många medeltida kyrkor. 1995 lades Visby till på Unescos världsarvslista. På grund av detta och det faktum att Gotland är Sveriges mest soliga region är ön ett populärt turistmål.

Ekonomi

Som en relativt liten ö, cirka 45 minuter med flyg från det svenska fastlandet, är Gotland ingen idealisk plats för större industrier. Människorna som bor här är dock mycket affärssinnade. I genomsnitt var åttonde person är egen företagare, oftast inom turism och jordbruk.  Andra företag sysslar med berg och cement och där spelar kalksten en central roll.

Affärsverksamhet

I relation till antalet invånare har Visby många åretruntöppna restauranger och barer.
Dessutom mer än fördubblas utbudet under sommaren, som är den främsta turistsäsongen.
Gotland har blivit en populär plats för evenemang, konferenser och kongresser. Mitt i Visby ligger Wisby Strand, som är den främsta konferensanläggningen i Sverige när det gäller "inspirerande mötesmiljö".

Turism

Turismen är en mycket viktig näring för Gotland och Visby och den har vuxit konstant under de senaste hundra åren. Antalet gästnätter som tillbringas på Gotland är nästan tio gånger så många som antalet invånare – 800 000 år 2013.

Besökarna är ganska jämnt fördelade mellan affärsresenärer och turister och turistnäringen växer med 40 000 besökare per år.

Natur, vatten och solsken är de huvudsakliga skälen för turister att besöka Gotland, tillsammans med kulturella sevärdheter i det medeltida Visby.

Visby Airport 2015

  • Gotlands flygplats och den snabbaste vägen till och från ön
  • 431 000 passagerare (varav utrikes 16 000)
  • 5  utländska destinationer
  • Drygt 50 anställda i ett femtontal företag