På denna webbplats använder vi cookies.
Genom att fortsätta vara inne på webbplatsen godkänner du hur vi använder cookies. Här får du mer information och vilka inställningar du kan göra

Södra Sverige

Skåne- och Blekinge-regionerna i södra Sverige har mer än 500 kilometer varierande kustlinje från tunn sand till stora stenar. Också naturen inne i landet växlar mellan stora skogar, öppna rapsfält och branta bergspartier. Tack vare närheten och tillgängligheten till den europeiska kontinenten har staden fått starka internationella influenser och ger en internationell puls både till dess invånare och till dess besökare.

Malmö är regionens största stad och en framtidens stad om man får tro befolkningsstatistiken. Invånarantalet i Malmö har ökat 30 år i rad och prognoserna fram till 2020 säger att staden kommer fortsätta att växa och då i en högre takt än Sverige totalt. Ökningen kommer främst från födslar och inflyttning av unga vilket lett till att nära 50 procent av Malmös befolkning idag är under 35 år.

Ekonomi

Skåne och Blekinge bildar tillsammans en region känd för sina många lärosäten som sysselsätter drygt 100 000 studenter och forskare per år. Malmö tillhör även Öresundsregionen, tillsammans med städer som Lund, Helsingborg och Köpenhamn, som står för 26 procent av Sveriges och Danmarks totala bruttonationalprodukt. Malmö har från det amerikanska kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor fått kreditbetyget AAA tack vare sin stabila utveckling.

Södra Sverige är en region med mycket småföretagande, vilket i Malmö har lett till en genomsnittlig tillväxt av sju företag per dag hela året runt.

Affärsverksamhet

Regionen är kunskapsintensiv, endast 7 procent arbetar inom tillverkning, och centreringen av IT- och telekomföretag är hög. Innovations- och entreprenörsparkerna Ideon i Lund och Medeon i Malmö huserar omkring 300 företag, många av dem inom IT och telekom. Lund är också hemstad för företag som ST-Ericsson, Sony Mobile och Axis Communications.

Turism

I Malmö gjordes totalt 1 367 000 kommersiella övernattningar på hotell, vandrarhem och camping under 2013. Utöver de kommersiella övernattningarna gjordes ett stort antal övernattningar hos släkt och vänner.

Mellan åren 1999 och 2013 ökade det totala antalet gästnätter med 63 procent. 2013 uppgick antalet gästnätter på hotell i Malmö till 1 238 829, vilket är 16 293 fler än under 2012.

Svenskar svarade under 2013 för 75 procent av alla övernattningar. Enskilda affärsresenärer och konferensgäster är den grupp som disponerar flest antal rum på Malmös hotell, under 2013 svarade de för cirka 64 procent av de hotellrum som hyrdes ut.

Swedavias flygplatser i södra Sverige 2015

Malmö Airport

  • Utmanaren i Öresundsregionen, med snabba och smidiga flöden
  • 2,2 miljoner passagerare (varav utrikes 972 000)
  • Nära 50 utländska destinationer
  • Cirka 1 500 anställda i ett femtiotal företag

Ronneby Airport

  • Sydöstra Sveriges största flygplats och den smidigaste vägen till Stockholm
  • 217 000 passagerare (varav utrikes cirka 3 000)
  • 1 utrikes destination
  • Drygt 70 anställda i ett tiotal företag