Ny pir för ökad kapacitet och flexibilitet

De kapacitetsbrister som den nya piren ska åtgärda är på grund av covid-19 inte längre lika tidskritiska. Projektet pausas därför på obestämd framtid och återupptas när trafikutvecklingen kräver det. Piren tillför 14 nya flexibla uppställningsplatser för flygplan som gör det möjligt för Arlanda att ta emot fler små och stora flygplan från olika destinationer samtidigt. Målsättningen är att pirbyggnaden ska miljöcertifieras med BREEAM Excellent och rampytan, marken kring piren där flygplanen är, miljöcertifieras med CEEQUAL Very Good.

Fågelvy över ny pir

Ökad flexibilitet

Piren blir en ny trevlig avgångs- och ankomstplats med gott om sittplatser och utrymme för våra resenärer. Den blir cirka 350 meter lång. Gångarna ut till planen, de så kallade bryggorna, är anpassningsbara och det gör att vi kan alternera och ta emot både stora och små plan vid de nya uppställningsplatserna vilket ger en ökad flexibilitet för flygplatsen. Våningarna tre till fem är anpassade för resenärer, både Schengen- och non-Schengen. Våning ett och två rymmer bagagehantering för hela flygplatsen.

 

Isklar med nordisk glöd

Den nya piren har ett skandinaviskt uttryck och en attraktiv och tilltalande luftig atmosfär. Materialvalen består av mycket trä, glas och stål. Det arkitektoniska konceptet beskrivs som ”En isklar glasbox med nordisk glöd, placerad på en tung och solid bas”.

Visionsbilder: NORDIC — OFFICE OF ARCHITECTURE 

”En isklar glasbox med nordisk glöd, placerad på en tung och solid bas”

Ny pir på Stockholm Arlanda Airport
Ny pir och gate
Arlandas nya pir