Ny pir för ökad kapacitet och flexibilitet

Ytterligare en pir med fjorton gater och tillhörande ramp- och taxivägar kommer att stå klar 2025. Piren tillför fler flexibla uppställningsplatser för flygplan och gör det möjligt för Arlanda att ta emot fler små och stora flygplan från olika destinationer samtidigt.

Fågelvy över ny pir

Ökad flexibilitet

Piren blir en ny trevlig avgångs- och ankomstplats med gott om sittplatser och utrymme för våra resenärer. Den blir cirka 350 meter lång. Gångarna ut till planen, de så kallade bryggorna, är anpassningsbara och det gör att vi kan alternera och ta emot både stora och små plan vid de 14 nya gaterna vilket ger en ökad flexibilitet för flygplatsen. Våningarna tre till fem är anpassade för resenärer, både Schengen- och non-Schengen. Våning ett och två rymmer bagagehantering för hela flygplatsen.

 

Isklar med nordisk glöd

Den nya piren har ett skandinaviskt uttryck och en attraktiv och tilltalande luftig atmosfär. Materialvalen består av mycket trä, glas och stål. Det arkitektoniska konceptet beskrivs som ”En isklar glasbox med nordisk glöd, placerad på en tung och solid bas”.

Visionsbilder: NORDIC — OFFICE OF ARCHITECTURE 

”En isklar glasbox med nordisk glöd, placerad på en tung och solid bas”

Ny pir på Stockholm Arlanda Airport
Ny pir och gate
Arlandas nya pir