På denna webbplats använder vi cookies
Genom att fortsätta vara inne på webbplatsen godkänner du hur vi använder cookies. Här får du mer information och vilka inställningar du kan göra
{{importantAnnouncement.HeadLine}}
{{importantAnnouncements[0].HeadLine}}
{{importantAnnouncement.HeadLine}}
Uppdaterad: {{importantAnnouncement.LastUpdated}}

Desiree Bergström

Desiree Bergström ställer ut sina konstverk på Kiruna Airport under perioden 18/1–7/5.
Hennes konstverk finns i restaurangen på Airside.

Konst av Desiree Bergström

Kiruna och konsten

Sedan Kiruna anlades år 1900 har konsten spelat en betydande roll i gestaltningen av staden. Kirunas grundare och gruvbolagets LKAB:s första disponent, Hjalmar Lundbom, hade en vision och ambition om konsten och kulturen som byggstenar av ett nytt, modernt samhälle. Kiruna var ett socialt och kulturellt experiment som saknade motstycke i världen.

I Kiruna har kända svenska konstnärer och arkitekter såsom Gustaf Wickman, Ralph Erskine, Prins Eugene och Helmer Osslund lämnat avtryck i stadsrummet genom storslagna konstnärliga verk. Staden är rik på skulpturer som knyter an till gestaltningar av offentliga verksamheter som badhus, skolor och ålderdomshem.

Både LKAB och Kiruna kommun har stora konstsamlingar och namnkunniga svenska konstnärer. Kiruna kommuns omfattar över 2 000 verk, varav en del visas i Kiruna Stadshus, samlingen byggs kontinuerligt på genom Kirunastipendiet som delats ut sedan 1995. Kiruna Airport fortsätter konsttraditionen i staden och visar kontinuerligt samtidskonst från Norrbotten.