På denna webbplats använder vi cookies.
Genom att fortsätta vara inne på webbplatsen godkänner du hur vi använder cookies. Här får du mer information och vilka inställningar du kan göra

Historiskt släpp av radiosondsballonger

2013-12-18, kl. 11:58

Som en del av en två veckor lång forskningskampanj släpptes nyligen för första gången radiosondsballonger från Arena Arctica på Kiruna Airport.

Kampanjen heter Gravity Wave Lifecycle och genomfördes av DLR i samarbete med Institutet för Atmosfärsfysik på Mainz Universitet. Forskarna använde ett specialutrustat flygplan av typen Falcon20 och gjorde upp till 30 släpp av radiosondsballonger. Kampanjen gick ut på att göra mätningar av gravitationsvågor i luften, vilka förstärks av de västliga vindar som kommer från de skandinaviska fjällområdena. När gravitationsvågorna kommer längre upp i atmosfären kan visuella effekter som pärlemormoln och nattlysande moln uppstå. Radiosondsballongerna som kommer upp på en högre höjd var därför ett viktigt komplement till de flygburna mätningarna.

Planet flög över bland annat norra ishavet för mätningar på en höjd mellan 6-10 km. Dessa mätningar kompletterades med den information som radiosondsballongerna tog emot från 25-30 km höjd.

Att göra ballongsläppen från flygplatsen där planet var stationerat underlättade forskarnas arbete och för flygplatsen var det ett välkommet nytt inslag i verksamheten.