På denna webbplats använder vi cookies.
Genom att fortsätta vara inne på webbplatsen godkänner du hur vi använder cookies. Här får du mer information och vilka inställningar du kan göra

Lena Stenberg ställer ut fotografi på Kiruna Airport

Två fotografier av Lena Stenberg
2014-07-01, kl. 10:12

Hur är det att leva som same idag? Den frågan ställer sig Lena Stenberg i sitt konstnärskap som fotograf. Utgångspunkten är den sameby som Lena vuxit upp i och som har en central plats i hennes hjärta och skapandeprocess. Se hennes utställning Sámpi 2000 efter säkerhetskontrollen på Kiruna Airport den 25 juli till den 23 oktober.

Det är naturen, bosättningarna och människorna som är viktigast för Lena Stenberg. Men det handlar också om en livsstil, om att anpassa sig till samhället i övrigt. Att leva ett modernt liv och vad det kostar – vad finns det att sätta emot när andra intressen styr och tar över allt mer? Utställningen är en berättelse i bild om samelivet idag, hur livskraftigt det är och ändå så skört.

Lena Stenberg har en central roll i den samiska konstvärlden. Det som händer och sker inom den samiska konstvärlden idag kan beskrivas som mångfald och dynamisk utveckling. Den spänner över flera olika konstdiscipliner från samiskt konsthantverk och slöjd till en mer politisk, aktivistisk konstform med installation, fotografi och gerillakonst. Lena Stenberg är del av den senare och hon delar med sig av sina bilder på Kiruna Airport.

Konstutställningen finns efter säkerhetskontrollen och kan endast besökas av avresande med boardingkort.

Lena Stenberg

Lena Stenberg är född och uppvuxen i Norrbotten. 1986-90 gick hon Konstfack i Stockholm. Lena har haft flera olika uppdrag, bland annat som formgivare, projektledare och scenograf. Hon har gjort flera separat- och samlingsutställningar i Sverige och utomlands och finns representerad i flera skulpturparker i Sverige.