På denna webbplats använder vi cookies.
Genom att fortsätta vara inne på webbplatsen godkänner du hur vi använder cookies. Här får du mer information och vilka inställningar du kan göra

Norrbottningen prioriterar utlandssemestern

2014-11-26, kl. 10:43

I dag lanserar Swedavia, som driver Kiruna Airport, undersökningen Resenären tillsammans med TNS Sifo. Den har genomförts för att kartlägga svenskarnas syn på resande, och det visar sig bland annat att norrbottningen prioriterar utlandssemestern mer idag än för 5-10 år sedan, hela 48 procent gör det och orsaken är framförallt att deras vänner reser. På flygplatsen handlar norrbottningen gärna något att läsa samt godis.

Undersökningen Resenären genomförs nu för tredje året i rad. Årets rapport visar att svenskarna i allra högsta grad uppskattar resandet – fyra av tio svenskar upplever att de prioriterar utlandssemester högre i dag än för 5-10 år sedan och det står helt klart att flygplatsen idag är en viktig del av hela reseupplevelsen. Sju av tio svenskar känner förväntan på flygplatsen, fyra av tio är glada.

– Vi ser att resenärerna gärna kommer tidigt till flygplatsen för att känna den speciella förväntan som är en del av resan. Mer än hälften är på plats minst en timme innan avgång och vi utvecklar ständigt flygplatsen för att medverka till en positiv atmosfär, säger Peter Salomonsson, flygplatschef på Kiruna Airport.

Mer än hälften av svenska resenärerna vill just vara på flygplatsen minst en timme innan avgång och mer än var tredje vill vara på plats mer än två timmar i förväg för att få tid till shopping och besök på caféer, restauranger och barer. Norrbottningen äter gärna en bit mat och föredrar varm mat, 25 procent väljer detta. Norrbottningen är ovanligt pratsam och pratar gärna med sitt resesällskap, hela 22 procent, bland de högsta siffrorna i den nationella undersökningen. I övrigt vill 17 procent läsa, 11 procent vill helst fika.

48 procent av norrbottningarna packar gärna ned en tandborste i handbagaget och underkläder packar 39 procent av resenärerna. Dator eller läsplatta är förstås populärt, 44 procent väljer att ta med sig detta. Många norrbottningar vill ha spännande mat på flygplatsen, 29 procent vill ha Food Courts med mat från världen alla hörn. Bibliotek står högt på listan med 16 procent. Konstupplevelser vill 12 procent av resenärerna ha. Hela 71 procent av norrbottningarna tycker att flygplatsen atmosfär är ganska eller mycket viktig för reseupplevelsen.

Det som efterfrågas på flygplatser generellt är framförallt bra shopping: nästan fyra av tio sätter det främst. Den vanligaste shoppingbudgeten bland svenska resenärer är 500 kronor, de unga spenderar dock lite mindre.

Reselektyr är det som ökar mest i årets undersökning – upp 50 procent från året innan, 39 procent av svenskarna shoppar detta. Böcker och tidningar lägger därmed beslag på andra platsen på shoppinglistan. Godis toppar fortfarande på 42 procent. I Norrbotten ligger reselektyr i topp med 48 procent, knappt före godis som 46 procent väljer att shoppa.

Ladda ner hela Resenären-rapporten här:

Resultat ur Resenären

  • Kvinnor mer förväntansfulla än män. Sju av tio svenskar känner förväntan på flygplatsen. Bland kvinnorna är siffran 74 procent. Gotlänningarna är mest förväntansfulla, hela 82 procent. Norrbotten ligger på 67 procent.
  • Unga resenärer känner sig mer uppspelta på flygplatsen, 34 procent jämfört med snittet på 20 procent. Unga män känner sig ofta stressade, hela 24 procent jämfört med snittet på 13 procent. Norrbottningarna är inte så uppspelta, bara 18 procent. De är däremot glada, hela 43 procent.
  • Var femte man spenderar helst tid i baren. 21 procent av männen sitter helst i baren och dricker öl, vin eller drinkar. Bland kvinnorna vill man helst fördriva tiden med att prata med sitt resesällskap, 20 procent, eller fika, 18 procent. Norrbottningen dricker gärna kaffe eller te, 31 procent.
  • Vin är populärare än öl, 17 respektive 11 procent.
  • Närmare tre av fyra, 72 procent, bestämmer sig minst tre månader i förväg var man ska åka. Det vanligaste är att bestämma sig cirka tre månader innan avresa, 42 procent. I Norrbotten är det 43 procent som bestämmer sig tre månader i förväg, 21 procent bestämmer sig en månad i förväg.
  • Penna, kamera och mediciner i bagaget. Mer än hälften av svenskarna har en penna i handbagaget, 54 procent. 45 procent packar en kamera, 44 procent tar med sig mediciner. Dator eller läsplatta har ökat och når 38 procent i år från 31 procent föregående år. I Norrbotten är det tandborste och dator/läsplatta som gäller, 48 respektive 44 procent.
  • Kvinnor vill ha mest tid på flygplatsen. 38 procent av kvinnorna vill ha minst två timmar på sig på flygplatsen jämfört med 32 procent för männen. Vanligaste är dock att vilja spendera minst en timme på flygplatsen, 58 procent jämfört med 55 procent föregående år.
  • En av tre uppdaterar sociala medier på flygplatsen. Facebook kommer högst, 26 procent, följt av Instagram 13 procent. Uppdateringarna är viktigare för kvinnor än män, 34 procent av kvinnorna anser att det är ganska eller mycket viktigt att uppdatera sociala medier. Motsvarande siffra för männen är 24 procent.
  • Resenärer vill njuta av tid med partner på resan. Resenärerna uppger i första hand de vill få njuta av tid med partner och/eller familj, hela 24 procent. Total avkoppling söker 19 procent, nya insikter och kunskaper 17 procent. Norrbottningen vill helst få total avkoppling, hela 23 procent.

Om undersökningen

Undersökningen har gjorts av TNS Sifo på uppdrag av Swedavia om svenskarnas syn på resor, semestrande och flygplatser över hela världen. Respondenterna är slumpmässigt utvalda personer mellan 18-79 år. Totalt har 4 428 personer deltagit. Undersökningen är webbaserad och genomfördes den 15 augusti till 22 september 2014. 355 personer från Norrbotten har intervjuats, varav basen för de resultat som rapporteras här utgörs av de 204 som svarade att de har flugit på semesterresa det senaste året.