Västkustlandskapet tolkas i unik konst av Alexandrov Klum

Göteborg Landvetter Airport har en tradition av spännande konstsamarbeten. På flygplatsen finns under hela 2020 möjlighet att ta del av Iris och Mattias Alexandrov Klums unika konstnärliga hyllningar till västkustlandskapet och den natur vi har nära. 

För många är Västsverige nära förknippat med havet och de bohuslänska klipporna. Det är specifikt västkustlandskapet som Alexandrov Klum tolkat i de konstverk som nu blir en del av flygplatsen. Dels i den konstnärliga filminstallation ”Skärgårdshymn” som finns i inomhusmiljön i incheckningshallen samt i ”Himmel, Land & Hav”, ett 108 meter lång fotografiskt verk i utomhusmiljön vid infarten till flygplatsen.

Skärgårdshymn

Filminstallationen ”Skärgårdshymn” är en lugnande bohuslänsk evighetshorisont som omärkligt ändrar karaktär för att skapa förutsättningar för ett meditativt lugn i en intensiv miljö. Den är en slags motrörelse mot hemmablindheten. Genom att kunna förundras över och glädjas åt det vardagliga, ökar kanske respekten för vår natur.

Himmel, Land & Hav

“Himmel, Land & Hav” utgörs av en tredelad fotografisk installation som visar olika panoraman från Sveriges västkustlandskap. Vi får uppleva en undervattensvärld, en utblick över ett skärgårdslandskap och en havsyta utan slut där måsar och trutar passerar. Det är en kärleksfull hyllning till det bohuslänska landskapet med en önskan att inspirera till vördnad och respekt för vår ömtåliga och värdefulla värld. Alla tre delarna bjuder på en surrealistisk verklighetskänsla där både motiv och perspektiv, med kamerans hjälp, är subtilt förskjutna. 

– Hållbarhet handlar inte bara om klimatet, hotade miljöer och hotade arter utan också om att värna människors sociala hållbarhet. I en tid då mänskligheten sätter press på naturen i världen vill vi genom verken ”Skärgårdshymn” och ”Himmel, Land & Hav” inspirera till eftertanke, kärlek och vördnad för den natur vi har nära, säger Iris och Mattias Alexandrov Klum.

En flygplats är en mötesplats och vi är stolta över att få hälsa alla välkomna till Västsverige med havet och den unika bohuslänska naturen så som den tolkas Alexandrov Klums verk. Vi vill att våra resenärer ska få nya upplevelser som inspirerar när de besöker oss. Det här är också ett sätt att visa vårt fokus på hållbarhet som vi delar med Alexandrov Klum. Under nästa år kommer Göteborg Landvetter att ha nått målet om noll koldioxidutsläpp från vår egen verksamhet, säger Anna Strömwall, flygplatsdirektör på Göteborg Landvetter Airport.  

Om Alexandrov Klum

Konstnärsduon Alexandrov Klum består av Mattias och Iris Alexandrov Klum. Duon skapar konstprojekt inom tematik som är kopplade till miljöfrågor, med berättande från filosofin, vetenskap och mytologi. Genom att förena Iris och Mattias kreativa visioner och passionerade berättande skapar duon hela världar för betraktaren att utforska genom såväl installationer som fotografiska och filmiska verk. Konstnärsduon arbetar nära forskning om planetära frågor som gestaltas genom sammansmältningar av egna upplevelser och fiktiva världar.