Destination:

Athen

Lokal
temperatur

22°

Lokal
tid

10:27

Athen

Aten är nog den huvudstad i Europa som under de senaste åren genomgått störst förändringar. Trots att Aten har blivit en modern världsstad finns mycket av småstadskänslan kvar. Här möter forntiden framtiden och de antika monumenten bildar en klassisk kuliss till ett nytt och mer trendigt Aten och det är just de stora kontrasterna som gör staden så spännande att utforska.

Hitta resa

Athen
Reseguiden logo
Akropolis med omnejd
Akropolis, Aten

Parthenon, Athenas tempel, är den stora attraktionen. En annan byggnad är Erechteion där de kvinnliga kolonnerna, Karyatiderna, är ersatta av kopior p.g.a. luftföroreningarna. Herodes Atticus Odeon på Akropolis sydsluttning är en romersk teater med plats för ca 5 000 åskådare och den används vid den årliga Atenfestivalen med balett- och musikföreställningar i världsklass. Dionysosteatern ligger bredvid Herodes Atticus och nästan samtliga antika tragedier och komedier är skrivna för denna scen.

Agora
Monastiraki, Aten

Agora har varit både en marknadsplats och ett politiskt centrum. Agora domineras av Attalus Stoa och Theseion, eller Hefaisteion, helgat åt både smideskonstens gud och sagohjälten Theseus.

Psaras
Erechtheos 16, Plaka, Aten

Psaras är en centralt belägen fisktaverna som legat här sedan 1898. Tavlor av Plakamålaren Savakis hänger på de bara stenväggarna. Uteserveringen vindlar sig upp och ned i trappgränden.

To Kati Allo
Hatzichristou 12, Makroyanni, Aten

To Kati Allo är en enkel familjetaverna i området nära nya Akropolismuseet. Kvarterskrog i ordets rätta bemärkelse som ibland har öppet till tidigt på morgonen då Plakas servitörer kommer på nattamat.

Shoppinggator

Bästa shoppinggatorna är Voukourestiou, Patriarhou Ioakim, Skoufa, Tsakalof, Kanari och tvärgatorna runt omkring i Kolonaki. Här finns det många märkeskläder, dyra boutiquer och juvelerare.

Athens Heart Mall Emporiko Centro
Athens Heart Mall, Atens

Athens Heart Mall Emporiko Centro är en exklusiv galleria i flera våningar med guld, slipsar, klockor och glasögon samt Gucci-boutique.

Atens Internationella Flygplats
Atens Internationella Flygplats, Aten

Atens Internationella Flygplats ligger i Spata, 33 kilometer sydost om Aten. Taxi till stan varierar beroende på landningstid och antalet resväskor. Flygbuss till Syntagma tar en knapp timme. Metron går även in till centrum. Att resa till Syntagma tar 27 minuter, medan resan till Piraeus tar 60 minuter.

Kollektivtrafik

Den nya Metrons stationer är sevärda och hålls skinande rena. Spårvagnen går från centrum till Glyfada. Bussar och trådbussar går fram till midnatt. Flygbussens biljett gäller på andra kollektiva färdmedel under 24 timmar. Det finns olika flerdagarskort att köpa på biljettförsäljningsställena. Färjor till öarna går från hamnen i Pireus eller från Rafina.

Arrival Guides Logo