Belgrad – Serbien

Belgrad är beläget vid skärningspunkten för vägarna mellan östra och västra Europa och har därför kallats "porten till Balkan" och "dörren till Centraleuropa". Staden som är en av Europas äldsta huvudstäder är idag en trendig och välkomnande stad som varje år lockar besökare från hela världen med sitt utbud av sevärdheter, arkitektur, nattliv och blomstrande kulturscen.

Den grå stenstaden med slitna spårvagnar och påtaglig charm beskrivs ofta som Östeuropas Berlin. Givet stadens stora utbud av kaféer, låga priser, unga generation av begåvade konstnärer, gastronomi och ett ändlöst nattliv så verkar jämförelsen vara ännu mer befogad.

Under Brankov-bron ligger området Savamala som dagtid kryllar av konstgallerier, barbershops och kulturcentrum som Mikser House, en gammal industrilokal med produkter skapade av serbiska designers. Framåt kvällen öppnar barerna och ett särskilt tips är Ben Akiba, en bohemisk bar upplyst av levande ljus och inrett med stora gammaldags möbler. Ett annat tips är Deli 57, ett minimalistiskt hamburgerställe som på kvällen förvandlas till en fullspäckad dansfest.

Restaurangägare i Belgrad tenderar att vara stora förkämpar för det traditionella serbiska köket genom att laga mat som deras far- och morföräldrar vuxit upp med men med uppdaterade recept och råvaror som blivit populära under 2000-talet. Restaurangen Ambar är bara ett av flera exempel: här inleder du middagen med kaymak som smaksätts med hasselnötter och porcini-svamp, bacon-lindat plommon, eller lammspett med sesamfrön och aioli.

Längs med Ulica Knez Mihailova, stadens huvudgata för shopping och en vanlig mötesplats för lokalbor, finns allt du kan kan tänkas vilja köpa. Gatan kantas av bokaffärer, klädbutiker, kiosker men fylls också av gatumusikanter, artister och en man som gör enorma såpbubblor. Glöm dock inte att lyfta blicken mot husfasaderna för att uppleva de olika arkitektoniska stilarna som har format staden.

Längre ner på gatan, inhyst i ett vackert hus från 1920-talet, ligger Zepter Museum. Den permanenta utställningen utgörs av serbiska konstnärer från senare delen av 1900-talet men det finns också mycket modern konst, där bland annat Dragana Stanacevs verk har en förmåga att framkalla en viss typ av yrsel.

Flyg till Belgrad med Wizz Air från Göteborg Landvetter Airport.