Birmingham – England

Birmingham är Storbritanniens näst största stad och ett fantastiskt resmål för den som är intresserad brittisk kultur. Här finns utmärkta restauranger, bra shopping och ett spännande nattliv. Birmingham är också hemort till några av världens mest kända rockband, bland annat Black Sabbath, Judas Priest, Duran Duran och ELO. Sist men inte minst – Birminghams vackra landskap är vad som inspirerade JRR Tolkien att skriva Sagan om Ringen-trilogin.

Läs reseambassadörens Isaaks berättelse från Birmingham.

Med sina många fabriker var Birmingham en grogrund för den industriella revolutionen under slutet av 1700-talet i Storbritannien. Den tunga industrin har idag lämnat stadskärnan men kanalerna som användes för att frakta kol och andra dyrbara varor finns kvar. Det sägs att att det finns fler vattenvägar här än i Venedig, så varför inte börja din vistelse i Birmingham genom att utforska staden från en av kanalbåtarna?

Bortsett från London så har Birmingham flest restauranger med stjärnor i Michelin-guiden i hela England. Köket är varierat men en särskild specialitet är Balti, en slags curry från Kashmir-området som har tagit staden med storm. I området Balti Triangle finns flera restauranger och på Ladypool Road 186 ligger populära Al Frash som håller öppet varje dag. Kom dock ihåg att de flesta restaurangerna i området inte serverar alkohol – vissa tillåter att du tar med egen men på vissa är det helt förbjudet. Ett tips för den törstige är att prova en lassi, en uppfriskande drink gjord på kyld yoghurt och kryddor.

För den som vill koppla av en stund och ta en fika rekommenderas trendiga Urban Coffee på Warstone Lane, i en lokal som tidigare användes av två juvelerare. Handel med juveler är en flera hundra år gammal tradition i staden och det kryllar av små butiker där du hittar lokalproducerade smycken. På Vyse Street ligger Museum of the Jewellery Quarter, som också varit en smyckesfabrik. När fabriken stängde 1981 låste personalen dörren och lämnade allt som det var, till och med guldstoftet på golvbrädorna låg kvar.

Innan du lämnar museet borde du stanna vid Smith & Pepper Tearoom för att dricka te och äta Victoria sponge cake – sockerkaka med hallonsylt och grädde. Är det fint väder kan du slå dig ner i den trevliga innergården.

Birmingham är staden där heavy metal föddes: här föddes Ozzy Osbourne som formade Black Sabbath i slutet av 60-talet. Bandet Judast Priest och Led Zeppelins Robert Plant och John Bonham härstammar också härifrån. För att lyssna på nästa kapitel i musikhistorien bör du ta dig till övervåningen på the Bull's Head pub på St Mary's Row där livemusik och skålande glas fyller de flesta kvällar.

Flyg till Birmingham med bmi Regional från Göteborg Landvetter Airport.

Reseambassadören Isaak berättar

Isaak Martinez Benavides

Isaak Martinez Benavides

2017-10-31

För göteborgaren Isaak Martinez Benavides infann sig den pirriga semesterkänslan redan på Landvetter innan det var dags för avfärd. Som Swedavias reseambassadör tog han med sig sin flickvän Elin för att utforska Storbritanniens näst största stad, Birmingham.

Efter att planet landade i Birmingham var det först lite rörigt att hitta rätt buss men väl ombord på bussen gick resan in till centrum smidigt och kostade dessutom bara £2.40. Isaak och Elin klev av vid busshållplatsen Birmingham City Centre och promenerade den sista biten fram till hotellet Radisson Blu.

– Vi hade bara 20-pundssedlar och busschauffören tog bara emot jämna pengar men vi hittade ett annat trevligt par som hade växel. När vi kom in till stan checkade vi in på hotellet, lämnade väskorna på rummet och bestämde oss för att ta en liten promenad och utforska närområdet som var fullt av affärer, restauranger, pubar och klubbar, säger Isaak.

Morgonen efter var det dags för lite klassiskt turistande och efter att ha fått några tips på stadens sevärdheter från hotellets receptionist var det bara att bege sig ut. Först på schemat stod byggnadskomplexet "The Cube" och Hotel Indigo som erbjuder en vacker utsikt från högsta våningen.

– Från vårt hotell hann vi bara gå ett par hundra meter innan vi kom till ett litet event där de hade ställt upp en dj-scen, soffor och några foodtrucks. Gatorna var fyllda med folk och vissa spelade instrument eller dansade. Det visade sig att det var "Birmingham Weekender", någon slags kulturfestival med olika evenemang lite här och där runtom i staden, säger Isaak.

Inhyst i en gammal tegelbyggnad, ett stenkast från kanalen, ligger Ikon Gallery, ett internationellt välkänt galleri med inriktning på modern konst. Galleriet grundades på 60-talet för att utmana stadens tidigare konservativa syn på konst.

– Ett smultronställe i Birminghams är Digbeth Dining Club, en matmarknad inriktad på street food. Där beställde vi både hamburgare och en brasiliansk maträtt som bestod av grillat kött, ris, stekt lök, lite sallad och två olika såser. Båda var goda men särskilt hamburgaren som var något av det godaste jag ätit, fortsätter Isaak.

The Bullring är en gammal handelsplats med anor som sträcker sig tillbaka till medeltiden då den första marknaden ägde rum. Idag är platsen stadens absoluta centrum för shopping. Utanför gallerian vaktar en tjur helt gjord i brons, numera ett välkänt landmärke som blivit Storbritanniens tredje mest fotograferade.

– Birmingham är helt klart värt ett besök, det finns mycket gammal fin arkitektur mixat med nya moderna byggnader. Det är en mångkulturell stad och människorna är väldigt trevliga och hjälpsamma, de ber till och med om ursäkt om jag själv råkar gå i vägen för dem, avslutar Isaak.

Till Birmingham flyger du direkt från Göteborg Landvetter Airport med BMI Regional och resan tar cirka 2 timmar. Med viss framförhållning kan man enkelt hitta biljetter tur och retur under tusenlappen.

Birmingham Birmingham Birmingham Birmingham Birmingham Birmingham