På denna webbplats använder vi cookies
Genom att fortsätta vara inne på webbplatsen godkänner du hur vi använder cookies. Här får du mer information och vilka inställningar du kan göra
{{importantAnnouncement.HeadLine}}
{{importantAnnouncements[0].HeadLine}}
{{importantAnnouncement.HeadLine}}
Uppdaterad: {{importantAnnouncement.LastUpdated}}

Bristol – Storbritannien

På kort tid har Bristol i sydvästra England blivit en av Storbritanniens absolut trendigaste städer. Staden var tidigare ett viktigt centrum för tung industri men har det senaste decenniet utvecklats till en mittpunkt för alternativ kultur och kreativitet. Här finns en uppsjö av konstkollektiv, levande musikscen och så klart flera välkända väggmålningar från Banksy, en av världens mest ökända gatukonstnärer. Med en ny direktlinje från Göteborg kan du vara först med att upptäcka Storbritanniens okända pärla.

I Bristol kan man knappt gå en meter utan att mötas av all djup gatukonst och oväntat starka väggmålningar som stadens byggnader utsmyckats med, inte sällan med politiskt vassa budskap. Bristol är hemstad för en mängd olika gatukonstnärer men Banksy är utan tvekan den mest kända. Trots att hans identitet fortfarande är okänd har flera av hans verk blivit internationellt kända tack vare hans förmåga att genom bilder sätta ord på och prata om sociala orättvisor och svåra ämnen. Uppväxten i Bristol har resulterat i att några av hans allra tidigaste verk finns utspridda på byggnader runtom i hela staden och att hitta allihop har blivit ett måste för alla hängivna fans.

Ingenjören Isambard Kingdom Brunel har kallats för en av 1800-talets viktigaste uppfinnare och har en rad banbrytande konstruktioner på sitt cv. Bland annat ligger han bakom SS Great Britain, världens första propellerdrivna ångbåt, som vid sjösättningen år 1843 kallades för "det största experimentet sedan Skapelsen". Genom att kombinera storlek, kraftfull prestanda och innovativ teknik lyckades han skapa ett skepp som ligger till grund för dagens moderna skepp. SS Great Britain byggdes i järn och utrustades med en ångdriven motor på 1000 hästkrafter och en skruvpropeller, vilket då var det absolut senaste inom maritim teknik. Idag är skeppet ett museum som är öppet för allmänheten och ett måste för den som besöker Bristol.

Clifton Suspension Bridge – även den en av Brunels verk, är en hängbro över floden Avon och är Storbritanniens egen version av Golden Gate-bron i San Francisco. Från det drygt hundra meter höga landmärket kan man njuta av en otrolig utsikt över floden och kullarna runt staden. På helgerna kan man gå en guidad tur helt gratis, men att sätta sig med en picknick uppe på Observatory Hill med utsikt över bron en solig eftermiddag är inte heller helt fel. För den som intresserar sig för onödigt vetande kan det vara roligt att känna till att det var från den här bron som världens första moderna bungyjump utfördes 1979.

I Bristol ligger även det regionala huvudkontoret för BBC som producerar TV- och radioprogram med stort fokus på historia och natur. Staden har under många år jobbat nära sir David Attenborough och det är till exempel här som de populära naturdokumentärerna Planet Earth och Blue Planet producerats.

År 2012 blev Bristol den första staden i Storbritannien som utvecklade en egen valuta, Bristol Pound, för att uppmana människor att spendera sina pengar hos självständiga och lokala företag. Användningen av Bristolpundet var en bidragande orsak till att Bristol, som den första brittiska staden någonsin, utsågs till European Green Capital of the Year år 2015. Precis som med vanliga pengar kan Bristolpund användas både kontant och elektroniskt. För enkelhetens skull är valutan bunden till det nationella pundet; ett Bristolpund är värt lika mycket som ett pund sterling.

Flyg till Bristol med bmi från Göteborg Landvetter Airport.