Budapest – Ungern

Ungerns huvudstad består av stadshalvorna Buda och Pest som ligger på varsin sida om Donau och är med sina pampiga byggnader och boulevarder en av världens vackraste städer. Ett överflöd av influenser har påverkat och präglat stadens fantastiska blandning av arkitektur, gastronomi och kultur.

Budapest finns både internationell lyx som Four Seasons och den kända japanska restaurangkedjan Nobu men också genuina ungerska smultronställen. Pest är stadens kommersiella och kulturella centrum. Här finns boulevarderna med en koncentration av parisiska kaféer, teatrar och museum. Längs med paradgatan Andrássy út ligger bland annat Statsoperan och fortsätter man promenaden når man Hjältarnas torg där även Konstmuseet och Budapests stadspark finns.

I närheten av stadsparken ligger Széchenyi, ett av Europas största termalbadskomplex. Planerna till att uppföra det slottsliknande badet påbörjades redan 1884 inför världsutställningen i Budapest två år senare. De drygt 150 år som staden var under osmanskt styre bidrog till en väl bevarad turkisk badhustradition. Vattnet kommer från varma källor där temperaturen oftast ligger runt 30-36 grader.

Matintresserade får inte missa Lehelmarknaden. Här kan man köpa allt ifrån kryddiga korvar, syrliga inlagda grönsaker av alla slag till ungersk paprika och andra kryddor. Ungefär vid mitten av marknaden på vänstersidan finns Langos centrum, en oansenlig liten servering som man lätt missar i folkmyllret. Det står bara ett litet ståbord utanför och det är oftast lite kö. Ett säkert kort är en Langos med ost och gräddfil som kostar ungefär 450 forinter, ca 15 kronor.

Budapest har en lång tradition av café- och konditorikultur. Stadens äldsta café är Café Rauszwurm i närheten av slottet. Här serverades den ungerska kungafamiljen bakverk redan i början av 1800-talet. Caféet ägs och drivs än idag av Szamosfamiljen.

Ytterligare ett café som måste besökas under Budapestvistelsen är New York Café som 2011 utsågs till världens vackraste café. Caféet ligger i det femstjärniga hotellet Boscolo, en mer än 120 år gammal byggnad som under årens gång fyllts av konst, kultur, litteratur men naturligtvis även av doften av nybryggt kaffe och bakverk i absolut världsklass.

Flyg till Budapest med Wizz Air från Göteborg Landvetter Airport.