Bukarest – Rumänien

Bukarest är utan tvekan Europas bäst bevarade hemlighet. Staden som tidigare kallades "Lilla Paris i öst" har återigen börjat blomstra. Restauranger, barer, konstgallerier och museum poppar nu upp i så gott som varje nyrenoverat kvarter. Turister har börjat upptäcka denna lilla pärla och utforskar Bukarest gömda skatter. Påsken är den största högtiden i Rumänien och våren brukar vara den bästa tiden att besöka Bukarest.

Läs Tinas reseberättelse från Bukarest.

Bukarest är en kompakt stad och lätt att hitta i. Stadskärnan består till största del av glänsande moderna byggnader men utspritt och undangömda finns fortfarande fantastiska kyrkor och art nouveau-villor från 1600-talet. Börja din vistelse i Bukarest med att utforska Piata Revolutei, där upproret mot kommunismen startade 1989 vid det kommunistiska partiets högkvarter. Alldeles i närheten ligger universitetsbiblioteket från 1895 som uppfördes av Rumäniens långvarige ledare Carol den förste, vars bronsstaty står framför byggnaden.

När hungern tränger på bör du bege dig mot Caru' cu Bere, en enorm men alltid välbesökt restaurang som har serverat mat sedan 1879. Här finns traditionella rumänska rätter och generösa portioner till ett bra pris. Det finns även en särskild studentmeny. Här kan du också dricka öl som bryggts efter samma recept sedan restaurangen öppnade.

Ett gammalt rumänskt ordspråk gör gällande att ingen bör lämna landet förrän de smakat viltkött. För att ta seden dit man kommer rekommenderas Terasa Damnei som är en jaktstuga i stadsmiljö. Här serveras bland annat björngryta med svamp eller en rejäl grillbricka för två som garanterat mättar den hungrigaste. Det finns även ett stort vegetariskt utbud.

Om du bara ska besöka en bar i Bukarest, se till att det blir Bordellos. Pröva Palinca de Maramures, cognac gjord på antingen plommon eller äpple. Lokalen var under 1800-talet en bordell och många av de svartvita bilderna som hänger på väggarna hittades på vinden när lokalen skulle renoveras. Ett tips är att försöka boka ett bord till kabarén på övervåningen som börjar klockan 21.00 på helger.

Kommunismen förändrade stadens utseende för alltid och det tydligaste exemplet är Parlamentspalatset som efter Pentagon är världens största administrativa byggnad. Innan byggarbetet påbörjades förstördes flera historiska byggnader i Bukarest; kyrkor, synagogor och ungefär 30 000 bostadshus. Detta gjordes inte bara för att skapa plats för palatset utan också för paradgatan Bulevardul Unirii som leder fram till palatset och sträcker sig 3 km genom staden. Gatan är 1 meter bredare än Champs-Élysées i Paris, något som Ceausescu ansåg viktigt. Chefsarkitekten för byggnaden var Anca Petrescu och under henne arbetade 700 arkitekter för att formge de 1100 rummen samt en stor teater i byggnaden.

Flyg till Bukarest med Wizz Air från Göteborg Landvetter Airport.

Reseambassadören Tina berättar!

Tina Axelsson

Tina Axelsson

2018-10-23

Konstnären, kommunikatören och resebloggaren Tina Axelsson från Uddevalla fick uppdraget som Swedavias reseambassadör och tog med sig pojkvännen Andreas för att utforska Rumäniens huvudstad Bukarest.

− Vi började vårt Bukarest-äventyr med en lång promenad runt Parlamentspalatset, världens näst största administrativa byggnad. Bara Pentagon är större. Av en slump hamnade vi mitt i en skördemarknad, tog en kall öl med friterade oliver och ost på en fransk restaurang i solen och utforskade området Lipscani.

Bukarest är sannolikt Europas bäst bevarade hemlighet. Staden som tidigare kallades ”Lilla Paris i öst” har återigen börjat blomstra och restauranger, barer, konstgallerier och museum poppar nu upp i så gott som varje nyrenoverat kvarter.

− Ena dagen promenade vi till ”hippie-trädgården” Acuerela för drinkar och burgare under färgglada paraplyer. Är du konstnärligt lagd är det bara att fråga efter papper och pennor - här får man vara kreativ! Därefter hamnade vi på Edgars pub, en märklig blandning av irländskt och orientaliskt och här hittade vi resans godaste Bloody Mary.

− Allting är väldigt billigt i Bukarest. En öl kostar ungefär 22 kronor och en hemlagad burgare cirka 65 spänn. En middag för två med helgrillad kyckling inklusive öl på restaurangen Excalibur kostade 270 kronor för två. Vill man leva billigt är det här landet man bör bege sig till.

Trots att man enkelt kan tillbringa en semester med att bara utforska alla gator och gränder i Bukarest är det svårt att inte bli lockad av det historiska landskapet Transsylvanien, norr om huvudstaden.

− Vi bokade in oss på en utflykt genom bergskedjan Karpaterna för att besöka Draculas slott i Transylvanien. Vi åt lunch i byn nedanför slottet och sedan utforskade vi slottet som han enligt legenden satt fängslad i, men som blivit känt av regissören Bram Stoker som valde att använda slottet i sin kända film om Greve Dracula. Eller Vlad Tepes, som han hette på riktigt.

På vägen tillbaka från Draculas slott stannade Tina och Andreas till i medeltidsstaden Brașov och besökte stadens berömda svarta kyrka från 1400-talet. Efter ett glas rött vin i höstsolen fortsatte resan tillbaka till storstadspulsen i Bukarest.

− Under vistelsen bodde vi på Mercure Bucharest City Center som är ett 4-stjärnigt hotell i centrala Bukarest, cirka 20 minuters promenad från Gamla stan. Ett bra val av boende om man vill utforska fler delar av staden och inte bara hänga i Lipscani-området.

Tina och Andreas hann även med att besöka Bukarests Naturhistoriska museum som hade en mängd olika skelett från mammutar, valar och dinosaurier som en del av deras permanenta utställning. Innan det var dags att sätta sig på flyget tillbaka till Sverige igen blev det också lunch på den engelskinspirerade puben Terminus.

− Det mest spännande med Bukarest enligt mig är dess arkitektur, byggnader i olika stil blandas hej vilt på gatorna. Ibland påminner det om vackra Wien eller Paris och ibland känns det mer som slummen i New Delhi. Jag gillar mixen och kontrasterna, säger Tina Axelsson.

Till Bukarest flyger du direkt från Göteborg Landvetter Airport med Wizz Air och resan tar cirka fyra timmar. Med viss framförhållning kan man enkelt hitta biljetter tur och retur under 1 000 kronor per person.

Parlamentspalatset i Bukarest Hippie-trädgården Acuerela i Bukarest Gata i Bukarest Draculas slott i Transylvanien. Tina och hennes pojkvän i Bukarest. Gata i Bukarest.