Destination:

Catania

Catania

Karismatiska Catania är en ung och dynamisk plats som inramas av vulkanen Etna i väster och det vackra Medelhavet i öster. Det är en livlig stad med barer, kaféer, tutande bilar och smala gator. Besökare kan dra sig tillbaka till det svalare klimatet i de omgivande små bergsbyarna eller tar sig en väldoftande simtur i havet. Vulkanen Etna är karaktäristisk för landskapet både med tanke på utsikten och byggnaderna - Catania kallas ibland för "den grå staden" på grund av färgen på husen som är byggda av lavasten.

Hitta resa

Catania
Reseguiden logo
Piazza del Duomo

Piazza del Duomo, i hjärtat av Catania, är omgivet av imponerande barockbyggnader. Torget infördes nyligen på UNESCO:s lista över världsarv. Här finns Fontana dell’Elefante, en basaltfontän som är Catanias mest berömda monument.

Adress
Piazza del Duomo, Catania
Basilica Cattedrale Sant’Agata

Vid Piazza del Duomo ligger också katedralen Sant’ Agata (Cataniakatedralen). Bakom marmorväggarna finns den slutliga viloplatsen för stadens skyddshelgon, Agata. Varje februari hålls processioner till hennes ära.

Adress
Via Vittorio Emanuele II, 163, Catania
Le Tre Bocche

Le Tre Bocche gör ett bra jobb med att låta regionens fantastiska skaldjur ta plats i sina maträtter. Faktumet att restaurangen har sin egen plats på den berömda lokala fiskmarknaden är bevis på kvaliteten på deras råvaror. Prova den ovanliga bläckfiskspaghettin, även om den ser lite läskig ut!

Adress
7 Via Mario Sangiorgi, Catania
Gisira Pizza and Drinks

Du kan inte besöka Italien utan att äta en pizza! Gisira Pizza and Drinks är en populär pizzarestaurang i Catania, där du kan välja från ett brett utbud av fyllningar och för en lite annorlunda matupplevelse beställa din pizza i metervara. Menyn innehåller också ett urval av sallader, vin, öl och läckra desserter.

Adress
Via Gisira 62, Catania
La Pescheria

Den myllrande, illaluktande saluhallen La Pescheria (vid domkyrkan), är värd ett besök även om du inte tänker köpa någon fisk. Det är en kulturell och sällsam upplevelse i sin egen rätt att se de stressade försäljarna visa upp alla olika sorters märkliga marina varelser.

Adress
Piazza Curo, Catania
Via Etnea

Via Etnea sträcker sig hela vägen från Duomo-torget mot Etna (därav berättar namn) och är stadens livligaste shoppinggata. Gatan kantas av olika slags butiker och varuhus, samt en mängd olika matställen.

Adress
Via Etnea, Catania

Catania-Fontanarossa Flygplats

Catanias flygplats, Fontanarossa (CTA), ligger 7 kilometer sydväst om staden och hanterar både inhemska och internationella flygningar. Bussar (AMT Alibus) förbinder flygplatsen till Catanias centrum och avgår var 20 minut från 05 till midnatt. Det finns också flera andra bussbolag, som kör till andra städer på Sicilien, exempelvis Etna Trasporti som kör till Taormina. Resan tar 50 minuter. Sais Autolinee tar resenärer till Palermo på 2 1/2 timme. Bussbiljetter kan köpas på valutaväxlingskontoret eller i tidningskiosken på flygplatsen. En taxi från flygplatsen till staden tar ca 15 minuter. Det finns taxistationer utanför flygplatsen.

Adress
Catania-Fontanarossa Flygplats, Catania

Kollektivtrafik

En hyrbil är det bästa sättet att upptäcka Sicilien. Vägnätet är väl underhållet, speciellt de avgiftsbelagda vägarna (autostrade). Att köra i staden Catania kan vara ganska knepigt dock. En majoritet av stadens centrum är för fotgängare och parkeringsplatser är svåra att hitta. Ett alternativ till att köra bil är att resa med tåg från stationen vid Piazza Giovanni XXIII till Messina, Syracuse, Palermo och andra städer. Ett billigare transportmedel är att åka buss – de avgår från depån vid Via d’Amico nära järnvägsstationen. För att ta sig runt i staden, kör bussföretaget AMT ett antal linjer.

Adress
Piazza Giovanni XXIII, Catania