Edinburgh – Skottland

Edinburgh förtrollar alla. Klippan med det berömda slottet syns var man än befinner sig i staden och påminner besökaren om Skottlands spännande historia. Här har författare inspirerats till klassiska litterära figurer som Dr. Jekyll och Mr Hyde, Sherlock Holmes och Harry Potter. Den skotska huvudstaden kännetecknas av den vackra naturen, de många festivalerna och stort utbud av kultur i alla dess former.

Även om du inte är nämnvärt historieintresserad är ett besök till Edinburgh Castle ett måste. Slottet som är en blandning av fästning och renässanspalats lockar varje år ungefär 1 miljon besökare. Placerad högst upp på en utslocknad vulkan är slottet synligt från hela staden. Efter slottsbesöket är det en bra idé att ta en promenad på The Royal Mile som leder tillbaka till hjärtat av Edinburgh och vidare mot marknadsplatsen Grassmarket.

Staden erbjuder riktigt bra shoppingmöjligheter och en av de mest omtyckta och välbesökta gatorna är Victoria Street som ligger mitt i Gamla stan. Den branta gatan passar perfekt att shoppa på om man är intresserad av fristående butiker, designermärken och vintage. På samma gata finns även en mängd restauranger och barer när det blir dags att ta en paus.

Eftersom Edinburgh ligger vid kusten får du alltid god, färsk mat när du exempelvis går till Mussel Inn, som passar dig som är sugen på ostron, fisk eller skaldjur, i första hand från den närliggande fjorden. Restaurangen ligger på 61-65 Rose Street, ett kvarter från Princes Street i Edinburghs centrum. En surf and turf bestående av rumpstek, tigerräkor och kammusslor serverad med potatis och sallad kostar runt 250 kronor medan en stor portion av dagens soppa endast kostar dig cirka 45 kronor.

De allra flesta känner till böckerna om Harry Potter men inte alla vet om att det var på kaféet The Elephant House i Edinburgh som J.K. Rowling gav liv till den världsberömda trollkarlen. Kaféet har sin slogan "Birthplace of Harry Potter" på fönstret. Är man i Edinburgh ska man inte missa chansen att sätta sig på The Elephant House och ta sig något och äta och dricka eller åtminstone bara kika in för att se i vilken miljö som J.K. Rowling skapade större delen av sitt fantastiska verk.

Flyg till Edinburgh med Ryanair från Göteborg Landvetter Airport.