Gdansk – Polen

Staden Gdansk är en mer än 1000 år gammal hamnstad med stolta arkitektoniska och kulturella traditioner. Staden har vuxit ihop med den välkända bad- och kurorten Sopot och Gdynia, en modern och högteknologisk stad. De tre städerna knyts samman med ett snabbtåg och bildar vad som i Polen kallas Trojmiasto, Trippelstaden.

Eftersom staden mer eller mindre ödelades fullkomligt när Sovjet befriade Polen från Nazityskland 1945 är de flesta byggnader återuppbyggda efter ritningar som hittats i gamla stadsarkiv. Gdansk har dock kommit långt sedan dess och idag har staden några av de mest behagliga promenadstråken i Europa. På många sätt påminner Gdansk om de näraliggande storstäderna Amsterdam, Hamburg och Köpenhamn.

Europeiska Solidaritetscentret är ett måste när du besöker Gdansk. Där berättas historien om en grupp varvsarbetare som vågade stå emot den mäktiga Sovjetunionen och som genom protester, strejker och förhandlingar lyckades få den hårda auktoritära regimen att mjukna, vilket var början på slutet för kommunismen i hela Europa.

Gdansk är en härlig kombination av både strand och stadsliv. Är man ute efter mer badsemester är det enkelt att ta tåget i cirka 20 minuter till den utpräglade badorten Sopot. Är det dock stadsliv som lockar stannar man i centrala Gdansk där Dlugi Targ utgör navet för staden. På Dlugi Targ händer något hela tiden; turister och lokalinvånare slår sig ner på någon av barerna för att vila och njuta av atmosfären.

Dlugi Targ slutar vid Brama Zielona, ett palats som uppfördes redan 1568 och som skulle tjäna som residens för polska kungafamiljen. Idag inhyser byggnaden istället Gdansk National Museum och den före detta presidenten och fredspristagaren Lech Wałęsa har ett kontor i huset.

Om Dlugi Targ är livligt under dagen är det ingenting jämfört med vad som väntar vid kvällens intåg. Det kryllar av barer och nattklubbar i områdets sidogator och källare. Den mest exklusiva nattklubben i Gdansk heter Piękni i Młodzi i Bogaci, vilket passande nog betyder "vacker, ung och rik". Här är inträdesavgiften relativt hög men med tanke på att den polska valutan är låg i jämförelse till den svenska kronan är det definitivt värt ett besök.

Flyg till Gdansk med Wizz Air från Göteborg Landvetter Airport.